There’s no such thing as a one size fits all API strategy
Evenals de vorige editie, hebben we voor de derde editie van Hét API congres, Menno Abbink (Lead architect, DLL) weten te strikken om de rol van dagvoorzitter te vervullen en het congres onder zijn leiding tot een inspirerende, succesvolle editie te maken.
Wij belden Menno op voor een korte Q&A over het congres dat plaats vindt op woensdasg 11 april in het Valk Exclusief in Utrecht.
Een goede API strategie?
Om gelijk met de deur in huis te vallen starten we met een van de meest lastige vragen van onze Q&A, namelijk: ‘Wat is volgens jou een goede API-strategie’.
‘Allereerst is het noodzakelijk om je af te vragen of je voor jouw dienstverlening een API nodig hebt’ begint Abbink. ‘Er bestaat namelijk niet zo iets als een ‘one size fits all strategie’ als het aan komt op de juiste API-strategie. Ga na of jouw organisatie een dienst verleent waarbij men er profijt van heeft als deze wordt opengesteld aan de buitenwereld. Kortom, besluit Abbink: ‘Onthoud goed dat een API bij je businessmodel moet passen en niét dat je een businessmodel om een API heen moet verzinnen’. Klinkt logisch!
Toch zijn er uitzonderingen op de regel, dat bewijst Amazon CEO, Jeff Besos, die enkele jaren geleden – toen Amazon enkel bekend stond om haar webwinkel – een mail rondstuurde naar al zijn werknemers met het verzoek dat ‘alles wat je gaat doen, omsloten moet zijn met een API en dat iedereen deze API’s ook zelf moet gebruiken. Doe je dit niet dan wordt je ontslagen’. Als je nu terugkijkt, heeft deze visie geleid tot het kunnen bouwen van Amazon Web Services. Echter is het maar voor heel weinig organisaties weggelegd om zo’n gigantische verandering te ondergaan. Het vergt visie en power van bovenaf en een drive om te blijven innoveren en disruptief te zijn in je eigen markt. Strategie moet te allen tijde vanaf de top, binnen een organisatie worden ondersteund.
Recycling API’s
Menno vertelt ons over een mooie best case practice die hij een aantal jaar geleden ondervond toen hij werkte voor Essent. Destijds was Essent bezig met een groot IT project en vanwege de omvang van het project mochten er naast de aanpassingen die dit project met zich mee zouden brengen, geen verdere wijzigingen doorgevoerd worden in het IT landschap door andere projecten.
Maar zoals wel vaker, leert de praktijk ons dat niets direct zo verloopt zoals we dat van te voren op de tekentafel bedenken. Het (online) marketingteam wilde innoveren en vernieuwen om bestaande klanten zowel te behouden als nieuwe te binden. Zij hadden een wens om een online app te lanceren. Zo hoorde Menno het verzoek van de marketingmanager aan en concludeerde dat er ‘feitelijk’ niets zou veranderen aan het IT landschap. Het was namelijk de bedoeling dat de app dezelfde eigenschappen zou bevatten als de ‘mijn omgeving’ (persoonlijk klantenaccount bij Essent). Dit deed Abbink door een bestaande API (die van de ‘mijn omgeving’) te hergebruiken zonder dat het bestaande IT landschap werd gewijzigd.
Een blik in het hoofd van een visionair
Bob van Luijt (Independent founder, creative & technologist, Kubrickology Innovations) is dit jaar uitgenodigd om in de ochtend samen met Abbink iedereens aandacht op scherp te zetten tijdens de openingskeynote van het congres. Bob geeft ons een interessante kijk op implicaties van onze huidige technologieën, wat deze betekenen voor organisaties maar daarnaast ook wat deze betekenen voor onze maatschappij!
Waarom twijfelaars één dag in hun agenda vrij moeten plannen
Het programma is ingestoken door middel van twee tracks, enerzijds hebben we het technische traject, waarbij deelnemers op de hoogte gebracht worden van de laatste ontwikkelingen en trends over API’s en hoe deze in te zetten binnen hun organisatie.
Anderzijds heeft het congres een business traject, hierbij kunnen deelnemers middels een aantal hele mooie praktijkcases te horen krijgen hoe toonaangevende organisaties als: KLM (‘Het ontwerpen van de airline van de toekomst – API’s als enabler’), de ANWB (‘Dus je wil een API-platform’), ABN AMRO (‘Open Banking: The API Journey Continues’) en KPN (‘Van technische oplossing naar API als product – KPN’s API journey’) API’s hebben ingezet en welke API’s er uit de mouw kwamen tijdens hun zoektocht naar de beste API strategie.
Geen betere manier om je leer te trekken uit andermans bevindingen en te kijken hoe je deze het beste kunt implementeren binnen je eigen organisatie.
Laatste kans om u aan te melden
Wil jij net als Menno Abbink, op 11 april in contact komen met professionals uit het vakgebied en de kloof tussen business en IT overbruggen en de manier waarop we zaken kunnen doen veranderen door opkomende technologieën op te nemen waar mogelijk is? Meld je dan vandaag nog aan.