Dit is het programma van het Dutch Data Day congres
De Ethiek van AI: Balanceren tussen Mogelijkheden en Beperkingen
Joris Krijger, Tech Ethicist en AI & Ethics Officer, De Volksbank
In deze sessie deelt Joris Krijger, een van de eerste AI-ethici in Nederland, zijn inzichten en ervaringen uit zes jaar praktijkonderzoek naar het verantwoord gebruik van AI. Joris neemt ons mee in hoe AI kan helpen bij complexe problemen, maar ook wat de beperkingen van AI zijn en vooral welke nieuwe ethische vraagstukken het met zich meebrengt. Want de belangrijkste uitdagingen van de AI-revolutie zijn ethisch, niet technisch van aard. Daarom bespreekt Joris niet alleen waar we over na moeten denken maar ook wat we kunnen doen. Kortom:
- Leer hoe AI wel én niet in staat is om complexe maatschappelijke problemen op te lossen.
- Ontdek de nieuwe ethische uitdagingen die AI creëert.
- Begrijp wat nodig is voor een mensgerichte AI-transitie waarin menselijke waarden voorop blijven staan.
Ook voor de AI Act geldt: Act Now, Lead Tomorrow
Menno Weij, Legal council, BDO Nederland
In deze sessie neemt Menno je mee in de wereld van de AI Act. Hij bespreekt de belangrijkste kaders van deze nieuwe regelgeving en welke essentiële vereisten organisaties moeten volgen om compliant te blijven. Daarnaast belicht hij de kansen en mogelijkheden die AI, in combinatie met data, kan bieden voor toekomstgerichte innovatie en groei. Menno laat zien hoe de AI Act niet alleen beperkingen oplegt, maar ook richting geeft aan verantwoord en succesvol AI-gebruik. Zo kunnen organisaties zich voorbereiden op een toekomst waarin AI een steeds grotere rol speelt in hun strategie en bedrijfsvoering.
Joepie: EU wetgeving!
Diederik van Kuilenburg, Information Architect van Solventa B.V.
Het joepie-gevoel is waarschijnlijk niet het eerste sentiment dat bij je opkomt als je denkt aan EU-wetgeving. Toch durven we te zeggen dat je na het volgen van deze break-out met een flinke dosis enthousiasme naar een aantal van deze wetten zult kijken!
In deze interactieve sessie neemt Diederik je mee in de belangrijkste wet- en regelgeving die direct impact heeft op de ontwikkeling van de data-capability binnen jouw organisatie. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en concrete inzichten worden vragen zoals “wat heb ik er eigenlijk aan?”, “wat moet ik er precies mee?” en “hoe implementeer ik dit effectief?” uitgebreid behandeld.
Je krijgt niet alleen een helder overzicht van de verplichtingen, maar ook inzicht in de kansen die deze wetgeving biedt om jouw organisatie datagedreven te versterken. Of je nu net begint met data of al stappen hebt gezet: na deze sessie weet je hoe je de regelgeving in jouw voordeel kunt laten werken.
Ontdek de Kracht van Datagedreven Werken!
Serious Gaming: DataDynamica
Tijdens de pauze op Dutch Data Day kun je deelnemen aan DataDynamica, een exclusieve serious game waarin datageletterdheid centraal staat. Dit interactieve bordspel is dé manier om bewustzijn te vergroten en enthousiasme te creëren rond datagedreven werken.
In groepjes van vier werk je samen om chocolademunten vrij te spelen, databronnen te kopen en inzichten te verzamelen. Met deze inzichten voer je de juiste acties uit om de chocoladefabriek, waar gezonde chocola wordt geproduceerd, weer op tijd operationeel te krijgen. Maar let op: tijd is cruciaal – kinderen wachten op hun chocolade!
DataDynamica biedt een unieke en speelse manier om jouw kennis en tactische vaardigheden in te zetten en te verbeteren. Doe mee en ervaar hoe samenwerking en datagedreven denken het verschil maken!
Data Management bij de Rabobank: Van Strategie naar Succes
Joris Lindenhovius, Head of Global Data Management van Rabobank
Ontdek hoe de Rabobank een solide datafundament bouwt binnen een complexe, wereldwijde organisatie. Joris Lindenhovius, hoofd Global Data Management, deelt hoe een uniform data management beleid wordt ontwikkeld en geïmplementeerd. Aan de hand van het why, how en what geeft hij inzicht in de strategie, aanpak en toekomst van data governance bij de Rabobank. Een must-see voor iedereen die wil leren van praktijkervaring binnen een corporate omgeving!
Data & AI-Geletterdheid: Inzichten en Impact
Peter Frans Oosterbaan, Directeur van Datacompetent
Stap in de fascinerende wereld van Data- en AI-geletterdheid tijdens deze lezing, waarin we ontdekken wat het betekent om Data- en AI-geletterd te zijn en waarom het steeds belangrijker wordt in onze samenleving. AI-geletterdheid gaat verder dan alleen het begrijpen van technologie; het draait om essentiële competenties die ons in staat stellen om kunstmatige intelligentie effectief te benutten, kritisch te beoordelen en verantwoord in te zetten. We duiken in de verschillen tussen AI-geletterdheid en datageletterdheid en onderzoeken hoe de twee elkaar versterken. Deze inzichten zijn niet alleen relevant voor data-experts, maar voor iedereen die wil meedoen in een wereld waarin AI een steeds grotere rol speelt. Deze lezing biedt een unieke mix van inzichten, perspectieven en praktische handvatten, en is een must voor iedereen die voorop wil blijven lopen in een wereld die in hoog tempo verandert.
Minder vertrouwen op data: hoe doe je dat?
Lotte Hart, Partner van SeederDeBoer
Van Data naar Verhaal: Inzicht dat Blijft Hangen
Daniël Kok, Software Ingenieur van Alliander N.V. & Janita Sluurman, Chapter Lead Advanced Data Professionals van Alliander N.V.
Met tools zoals Excel, PowerPoint en de groeiende beschikbaarheid van AI-technologieën is het maken van datavisualisaties vandaag de dag makkelijker dan ooit. Maar soms maakt dit het juist te eenvoudig om data verkeerd te presenteren, wat kan leiden tot verwarring of verlies van aandacht bij je publiek. In deze workshop leer je hoe je dit voorkomt door je te richten op je centrale boodschap, met behulp van technieken zoals de elevator pitch en storyboarding. Pas daarna gaan we kijken naar de visuele ondersteuning voor je verhaal en leren we hoe je deze zo eenvoudig en helder mogelijk kunt vormgeven.
Je gaat in teams aan de slag met een praktijkopdracht en de winnaar krijgt een exemplaar van het boek Storytelling with Data van Cole Nussbaumer Knaflic, het boek waarop deze workshop is gebaseerd. Zo hopen we dat de kennis die je opdoet, zich verspreidt binnen je vakgroep! Als je na de workshop nog meer wilt leren, duik dan in Knaflic’s boek Let’s Practice! of ga naar de Storytelling with Data community voor extra oefeningen en maandelijkse uitdagingen.
Na deze workshop weet je:
- Hoe je jouw datagestuurde verhaal effectief vertelt, zodat je publiek jouw boodschap onthoudt.
- Of je data een grafiek, getal of misschien geen cijfer nodig heeft voor jouw verhaal.
- Hoe je de less is more filosofie toepast op je visualisaties, zodat de essentie van je verhaal helder blijft.
- Waar je verder kunt leren om je vaardigheden in datavisualisatie te verbeteren.