Factuurcongres 2024: Een glansrijke blik op de digitale toekomst

Het Factuurcongres van Heliview bood een inspirerende kijk op de toekomst van facturatie in het digitale tijdperk. Onder het thema “Preparing for the Future of the Digital Age” werden deelnemers meegenomen op een reis door de opkomende trends, uitdagingen en kansen in e-facturatie en digitale transformatie.

De ochtend begon met een warm welkom van dagvoorzitter Erik Peekel, die het belang van het thema benadrukte. Vervolgens openden Nell Peeters en Stefanie Dreher van KPMG België de dag met een diepgaande analyse van de Europese ontwikkelingen in e-facturatie en de mogelijke implicaties voor Nederlandse organisaties.

De sessies waren divers en boeiend, met elke spreker die waardevolle inzichten bood:

  • Arjan Vonk van Bunzl Continental Europe deelde praktijkvoorbeelden en benadrukte het belang van een proactieve aanpak in e-invoicing, waarbij hij benadrukte dat “als je nu nog moet beginnen, dan ben je eigenlijk al te laat”.
  • Ronnie Dekker van Groenendijk Bedrijfskleding gaf inzicht in de uitdagingen voor MKB-bedrijven en benadrukte het belang van tijdig anticiperen op e-facturatie, terwijl Mircea Negulescu en Hans Hoogerhuis dieper ingingen op Peppol-ontwikkelingen en hun impact op zakendoen met de overheid.
  • Jasper Reintjes en Nadine Killian van Hoppenbrouwers Techniek B.V. presenteerden een fascinerende reis naar geautomatiseerde factuurverwerking met behulp van e-facturatie, AI en Robohop.
  • Bas Avis en Herman Bosman van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaven een verhelderende kijk op digitaal zakendoen met de overheid en de rol van e-facturatie.
  • Marcel van Wensem van Econnect en Melvin Wilschut van KPN B.V. deelden hun ervaringen en strategieën voor een volledig geautomatiseerde administratie, met een focus op het belang van multichannel oplossingen.
  • Waling Dijkstra van MKB Brandstof illustreerde hoe elektronisch factureren bijdraagt aan een “fiscusproof boekhouding”, terwijl Andre Berloth van de Gemeente Leiden de uitdagingen voor lokale leveranciers behandelde.
  • Phil Bailey van Pagero bood inzicht in het belang van netwerken voor e-facturatie, terwijl Frans Brouwer van de Technische Universiteit Eindhoven de nadruk legde op gebruikersparticipatie bij systeemimplementatie.
  • Anouk Zeegers, Ronald Hoogendoorn en Nick van den Berg van HumanTotalCare deelden hun ervaringen met het implementeren van e-facturatie voor meerdere werkmaatschappijen.

Na een dag vol waardevolle inzichten en interactieve sessies werd het congres afgesloten door dagvoorzitter Erik Peekel, die de hoogtepunten van de dag benadrukte en de deelnemers aanmoedigde om verder te netwerken tijdens de afsluitende borrel.

Het Factuurcongres 2024 bood een uitgebreid overzicht van de ontwikkelingen in e-facturatie en digitale transformatie, waarbij elke sessie waardevolle inzichten bood en de deelnemers inspireerde om vooruit te kijken naar de toekomst van facturatie in het digitale tijdperk.

Review door:

Jacques de Wit
Dimosiológos

De smartphone kwam niet tevoorschijn

Op 28 mei 2024 werd in het Postiljonhotel te Bunnik het factuurcongres gehouden. Aanleiding vormde de verwachte Europese verplichtstelling van e-facturatie. Uitgenodigd waren een groot aantal sprekers afkomstig van serviceorganisaties, account- en adviesbureaus waaronder KPMG België, vanuit de overheid de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en diverse bedrijven waaronder Bunzl Continent Europe en citizenM hotels.

Goed helder werd dat de elektronische factuur wordt ingezet om grensoverschrijdende Btw-fraude te voorkomen, bijdraagt aan vermindering van administratieve lasten en goed aansluit op de toenemende rol van e-commerce in Europa. In een open en transparante sfeer werd stil gestaan bij de vele uitdagingen zoals, bewaken van uniformiteit op de standaard, bestuurlijke hobbels of veranderende regelgeving vanuit Brussel. Niet alle zaken blijken centraal vanuit Brussel te worden geregeld. Nog veel initiatieven worden aan de lidstaten zelf overgelaten.

In de loop van de dag werd duidelijk dat elektronische facturatie nog beter tot zijn recht komt in samenwerking met ketenpartijen. Een integrale ketenaanpak maakt dat met elektronisch factureren veel winst te behalen valt. Diverse break-out sessies droegen bij aan een bredere voorlichting en stelden partijen in staat vragen te stellen. Al met al een intrigerend en enthousiasmerend programma waarbij tussentijds de smartphone niet bekeken werd. Dit alles zegt veel over de wijze waarop elektronisch factureren leeft. Het wachten is op verdere actie vanuit Brussel en enkele lidstaten waaronder Nederland. In ieder geval zijn uitvoeders en bedrijven er klaar voor.

Uitstekend evenement waar alle items over facturen in de breedste zin van het woord aandacht krijgen.

Nuttig? Deel dit bericht!