Blue10 helpt organisaties met cloud software voor het automatiseren van administratieve processen, zoals de digitale verwerking van inkoop- en verkoopfacturen, pakbonnen en bonnetjes.

Daarnaast gebruik je Blue10 voor het beheren van contracten, zodat alle inkoopafspraken op één plek centraal beschikbaar zijn en je op tijd geïnformeerd wordt als een contract afloopt. Meer weten over onze producten: https://www.blue10.com/producten/

De factuur als sluitstuk van het proces

Blue10 automatiseert repeterende werkzaamheden, controleert de volledigheid en kwaliteit van de administratie en geeft context aan gebruikers, bijvoorbeeld bij het goedkeuren of terugzoeken van facturen. Ze zien daarbij de factuur als sluitstuk van het hele proces. Wat dit precies betekent? CEO Marcel Duijvestijn: ‘’De factuur moet je in het grotere geheel bekijken. Als een bestelling of inkoopverplichting van te voren goed is vastgelegd en als de ontvangst van een product en/of levering van een dienst bevestigd worden, dan zou de factuur hiermee overeen moeten komen en zou je deze in feite helemaal niet meer hoeven te zien. Of de factuur dan als pdf-bestand of als e-factuur binnenkomt, maakt voor de ontvanger eigenlijk ook niet zoveel uit. Als het bestel- en ontvangstproces gestroomlijnd is, kan een factuur ook snel en eenvoudig verwerkt worden.’’

Welke uitdaging ziet Blue10 in e-facturatie?

Duijvestijn: ‘’E-facturatie is op dit moment vooral een onderwerp in de publieke sector en bij organisaties van een behoorlijke omvang. In het MKB heeft vrijwel niemand het over e-facturatie. Dit heeft met een aantal zaken te maken. Ten eerste is er eigenlijk geen echte standaard op gebied van e-facturatie. We hebben het allemaal over UBL, maar inmiddels zijn er bijna net zoveel varianten op UBL als dat er op XML zijn. Dat komt de adoptie niet ten goede. Ten tweede kent e-facturatie een opmerkelijk businessmodel. In veel gevallen zit er een billing service provider tussen het moment van verzenden en ontvangen van een e-factuur. Vaak moeten daardoor zowel verzender als ontvanger betalen voor dezelfde factuur. De papieren- en pdf-factuur worden door ontvangers ‘gratis’ ontvangen. Tot slot speelt gevoel ook zeker een rol. De e-factuur voelt voor veel MKB’ers als niet-tastbaar. Een pdf-factuur kan men zelf zien en lezen en er staat een logo van de leverancier op. De e-factuur zelf is niet leesbaar en moet met behulp van een software systeem ‘leesbaar’ gemaakt worden voor een gebruiker. Dit heeft ongemerkt een remmende werking op de adoptie van e-facturen.

E-facturatie: doel of middel?

E-facturatie moet geen doel op zichzelf zijn, het is één van de verschijningsvormen van een factuur. Duijvestijn: “Spend management zou het doel moeten zijn. Daarbij maakt het niet uit of de data van een papieren-, pdf- of elektronische factuur afkomstig zijn. Het gaat erom dat je inzicht hebt in de uitgaven van de organisatie en dat je die uitgaven eventueel kunt vergelijken met je budget. Dat gebeurt nu vaak pas in een ERP- of boekhoudsysteem of in een business intelligence tool. Dat is echter inzicht wat achteraf ontstaat en dus niet bij de bron direct beschikbaar is. Je zou dit al veel eerder inzichtelijk kunnen hebben, bijvoorbeeld bij het ontvangen van de factuur. Een budgethouder ziet bij de factuur direct wat er de vorige keer gekocht of betaald is aan de betreffende leverancier. Of je ziet direct dat je meerdere leveranciers hebt voor min of meer dezelfde kostenpost. Dat is informatie en context waar je écht wat aan hebt. Je weet bovendien of een kostenpost onder controle is of juist extra aandacht en/of een nadere analyse vereist.”

Wat is het verhaal achter Blue10?

Het SaaS-bedrijf kent haar oorsprong bij een groot familiebedrijf wat medio 2000 zelf op zoek was naar een oplossing voor het digitaal en automatisch verwerken van inkoopfacturen. Toen het familiebedrijf niet kon vinden wat het zocht, is de software intern ontwikkeld en direct in gebruik genomen. En daar had het ook bij kunnen blijven. Wat begon als een eenmalig project, werd serieuzer toen in 2010 de eerste externe klant live ging met de software en Blue10 langzaam maar zeker gestalte kreeg. Sinds 2013 biedt Blue10 haar software ook online aan en sinds 2016 is Blue10 écht een SaaS bedrijf geworden. Vanaf die tijd kon Blue10 alleen nog online afgenomen worden en achteraf gezien, is dat het moment geweest dat het bedrijf écht hard is gaan groeien. Vandaag de dag heeft Blue10 bijna 60 medewerkers en bedienen zij samen ruim 2.500 organisaties met de software van Blue10. Meer weten over ons ontstaan?

Uitstekend evenement waar alle items over facturen in de breedste zin van het woord aandacht krijgen.

Nuttig? Deel dit bericht!