Steeds vaker hoor je dat wachtwoorden op straat komen te liggen. Dit kan komen door slechte beveiliging binnen organisaties of wanneer werknemers bijvoorbeeld hun inloggegevens niet goed beschermen. Zo werden er begin april 2020 ook criminele mailtjes uit  naam van het RIVM verzonden. Er bestond een kwetsbaarheid in het mailadres van het RIVM en de Rijksoverheid, maar hoe is dit te voorkomen?

Begin april 2020 kwam het RTL Nieuws er achter dat er een beveiligingsprobleem bij de mail van het RIVM en Rijksoverheid lag. Criminelen waren in staat om uit naam van het RIVM of de Rijksoverheid mails te versturen over Corona, die bijna identiek waren met de originele mails van onze overheid. In deze mails zat een link waar informatie over het Coronavirus zou staan. Zeker in deze tijd rondom het virus is de kans dat mensen op dusdanige links klikken erg groot. Achter deze links wordt ransomware geplaatst wat ervoor zorgt dat wachtwoorden kunnen worden gestolen of de volledige computer kan worden gehackt. Voor zover bekend zijn er bij deze hack geen gevallen gemeld die op de link van de nep-mails vanuit het ‘RIVM’ hebben geklikt.

Andere oplossingen?

In de afgelopen jaren hoor je steeds meer over dit soort gevallen waarbij grote hoeveelheden aan wachtwoorden op straat komen te liggen. Hierbij is de grote hamvraag dan ook of er een mogelijkheid is om wachtwoorden te vervangen voor een andere manier van authenticatie. Veelbelovend lijkt – nog steeds – het in 2012 gestarte Fast Identity Online (FIDO) initiatief.

Keynote Identity & Access Management

Tijdens het congres Identity & Access Management op 19 oktober vertelt Koen Sandbrink meer over FIDO in de afsluitende keynote. Als Adviseur bij het Nationaal Cyber Security Centrum weet hij als geen ander de voor- en nadelen van FIDO. Tijdens zijn keynote zal hij hier verder op ingaan en vertelt hij waarom we in Nederland nog zo weinig merken van dit initiatief.

Benieuwd geworden?

Op 19 oktober organiseren we de 15e editie van het Identity & Access Management in Congrescentrum 1931 te ’s-Hertogenbosch. Hier vertellen diverse experts, net als Koen Sandbrink, over hun ervaringen wat betreft IAM. Wij hebben een volledig Corona-proof concept om uw veiligheid zo veel mogelijk te waarborgen. Kies voor de ochtend- of middageditie en laat u inspireren en informeren.

Nuttig? Deel dit bericht!