Jan Terlouw Industriele Veiligheid

Afsluiting: Jan Terlouw, kernfysicus, oud-politicus en schrijver

Het Jaarcongres Industriële Veiligheid  wordt afgesloten door niemand minder dan Jan Terlouw. Geboren als domineeszoon in 1931 en opgegroeid tijdens de Tweede Wereldoorlog die veel indruk op hem maakte als jongen van 11 en waar hij later zijn roman Oorlogswinter op baseerde, wilde Terlouw aanvankelijk boer of piloot worden. Hij voelde zich aangetrokken tot de vrijheid en natuur, en nam zelfs vliegles om zijn brevet te halen. Uiteindelijk won de liefde voor wetenschap het van zijn vrijheidsdrang en later maakte hij de overstap naar de politiek.

Een bewuste keus volgens Terlouw; Politiek raakt immers alle lagen van de maatschappij en is de plek om positieve verandering van binnenuit te realiseren. In zijn eigen woorden; het zoeken naar de objectieve waarheid werd zoeken naar het haalbare compromis. Ook in de politieke kring bleef zijn passie voor klimaat, natuur, milieu en sociaal welzijn de boventoon voeren, en hoe ouder hij werd hoe dringender de kwesties.

Volgens Terlouw staan we op een kruispunt dat bepalend gaat zijn voor hoe toekomstige generaties leven. Wat doen we de oceanen aan met al de miljoenen tonnen plastic afval? Wat gebeurt er met de laatste stukken regenwoud als we zo door blijven kappen? Waarom vermoorden we tachtig procent van de insecten met landbouwgif, zowel in Nederland als op mondiaal niveau? Waar zijn we als collectief mee bezig en waar brengt dat ons over 50 jaar? Handelen we uit hebzucht of maken we ruimte voor nieuw leven? Het zijn thema’s die hem ontroeren en die hij in zijn afsluitende keynote aan het licht wil houden.

Nuttig? Deel dit bericht!