Interview producer – Joop Hermans
• Wat is jouw rol binnen Industriële Veiligheid?
Mijn rol binnen dit congres draait vooral om het samenstellen van de inhoud. Dat begint bij het bepalen van de thema’s en onderwerpen en loopt door tot het selecteren van de juiste sprekers. Een deel van deze sprekers komt van onze standhouders, en het is mijn taak om ervoor te zorgen dat het programma zo interessant, leerzaam én divers mogelijk is. De inhoudelijke sessies moeten echt iets toevoegen, zodat iedere preventieadviseur op deze dag nieuwe inzichten opdoet die direct toepasbaar zijn.
Gelukkig doe ik dit niet alleen, ik krijg hierbij waardevolle input en ondersteuning van een groep bevlogen safety professionals uit België. Hun kennis van de praktijk is onmisbaar om het programma zo goed mogelijk te laten aansluiten op de actuele uitdagingen in het werkveld.
• Wat is over het algemeen jouw rol/expertise?
Als conference producer mag ik samen met ons projectteam inspirerende en leerzame congressen organiseren, waarbij kennisdeling en netwerken centraal staan. Binnen mijn portfolio vallen onder andere het congres Industriële Veiligheid in Utrecht en het ATEX & Process Safety congres in Den Bosch. Inhoudelijk scherp zijn, luisteren naar de markt en daarop inspelen met actuele thema’s en sterke sprekers, dat is waar ik me dagelijks mee bezighoud.
• Hoe zou jij het aankomende congres omschrijven?
De editie van Industriële Veiligheid op 13 november wordt echt een bijzondere. Het centrale thema vind ik persoonlijk ontzettend boeiend: de balans tussen innovatie en veiligheid. Dit onderwerp raakt aan zoveel actuele ontwikkelingen in de industrie. We hebben dit jaar een ijzersterke line-up van sprekers die niet alleen inspireren, maar vooral ook praktische handvatten bieden. Het wordt een dag waar je écht iets aan hebt als preventieadviseur.
De sprekers worden binnenkort bekendgemaakt, houd onze communicatie dus zeker in de gaten, want er zitten een aantal hele interessante namen tussen!
• Wat is volgens jou het belangrijkste van Industriële Veiligheid?
Het mooiste aan het jaarcongres Industriële Veiligheid vind ik dat het een plek is waar je je als professional kunt blijven ontwikkelen, samen met vakgenoten. Je bent die dag omringd door mensen met dezelfde passie voor veiligheid. Door ervaringen te delen en samen in gesprek te gaan, leer je veel meer dan alleen uit een presentatie. Die combinatie van inhoud en verbinding maakt het congres zo waardevol, en ook gewoon leuk.
• Kan je wat vertellen over het programma?
Het programma op 13 november is veelzijdig, inspirerend, en op sommige momenten zelfs confronterend. We behandelen een breed scala aan thema’s: van ATEX tot machineveiligheid en van cultuur & gedrag tot de nieuwste technologische ontwikkelingen. Nieuw dit jaar zijn de “Workshops & Demo’s”, waarin je als deelnemer zélf aan de slag gaat. Denk bijvoorbeeld aan een escaperoom vol preventie-uitdagingen, een demo over werken in besloten ruimtes, of een workshop over veiligheidscultuur. Leren door te doen!
• Waarom zouden mensen zich in moeten schrijven?
Industriële Veiligheid biedt preventieadviseurs een kosteloze, inhoudelijk sterke dag vol keynotes, break-outs, workshops en demo’s. Het congres is niet alleen leerzaam, maar ook officieel erkend voor het bijscholingsattest voor preventie. En misschien nog wel het belangrijkst: je gaat naar huis met concrete inzichten die je meteen op de werkvloer kunt toepassen.
• Wat zijn de belangrijkste thema’s en leerpunten?
Het centrale thema dit jaar is: Innovatie vs. Veiligheid – een balanceeract? We gaan in op de impact van technologische vooruitgang op veiligheid in de industrie. Denk aan onderwerpen als cobots, AI, waterstof en lithiumbatterijen. Maar ook de vertrouwde thema’s zoals machineveiligheid, cultuur & gedrag en ATEX komen uitgebreid aan bod. Het wordt een evenwichtig programma waarin zowel vernieuwing als verdieping centraal staan.
• Wat maakt dit congres anders dan de andere congressen voor safety professionals?
Industriële Veiligheid onderscheidt zich door de kwaliteit van de inhoud én het hoge niveau van interactie. Je hebt volop de kans om in gesprek te gaan met zowel collega-preventieadviseurs als de beste leveranciers uit de sector. De beursvloer biedt ruimte voor oriëntatie en kennismaking, terwijl de sessies je daadwerkelijk nieuwe inzichten opleveren. En dat alles wordt kosteloos aangeboden voor preventieadviseurs, dat is toch uniek?
• Wat zie jij als groeimogelijkheden binnen dit congres? (Hoe zal IVBE 2030 zijn?)
Ik hoop dat we in 2030 hét toonaangevende platform zijn voor alle Nederlandstalige preventieadviseurs in België. Een plek waar innovatie, kennis en verbinding samenkomen. Ik ben benieuwd welke vraagstukken we dan op tafel hebben liggen, misschien lopen er tegen die tijd wel cobots rond op het congres! Eén ding is zeker: ik kijk er enorm naar uit om samen met de community dit congres verder uit te bouwen tot een jaarlijks hoogtepunt in de agenda van elke preventieadviseur.