Programma

6 november 2025

Regio Antwerpen

Bezoek samen met honderden vakgenoten het volledig verzorgde congres, netwerk met vakgenoten, en kom in contact met 20+ oplossingsaanbieders. Zoals ieder jaar stelt u zelf uw persoonlijke programma samen. Laat u inspireren, kom in contact met vakgenoten en blijf op de hoogte van de laatste trends en nieuwste ontwikkelingen!

Dit was het programma van Industriële Veiligheid België 2024:

Raymond Keijzer

Raymond Keijzer

Manager Safety Support, Eurosafe

Demo: Redding en evacuatie uit een besloten ruimte; theorie & praktijk gecombineerd.

Raymond Keijzer, Manager Safety Support, Eurosafe

Tijdens deze interactieve workshop nemen wij u mee in het redden en evacueren uit een besloten ruimte. We starten met een korte uitleg waarbij we met inachtneming van wet- en regelgeving een praktisch stappenplan voor een procedure voor uw organisatie toelichten.

Hierna komt de praktijk aan bod. In een interactieve sessie ervaart u zelf hoe u een calamiteit analyseert en welke stappen noodzakelijk zijn voor een efficiënte redding. U komt met realistische praktijksituaties in aanraking en na afloop heeft u ervaring opgedaan in het veilig redden en evacueren van een slachtoffer uit een besloten ruimte.

Ontvangst en registratie

De medewerkers van Heliview heten u van harte welkom op Industriële Veiligheid België, zij zullen u inchecken en voorzien van een badge.

Uiteraard staat de koffie of thee voor u klaar!

Dries Desmet

Dries Desmet

Dagvoorzitter van Industriële Veiligheid België

Welkomstwoord en opening dagvoorzitter Dries Desmet

Dries Desmet

Dagvoorzitter Dries Desmet zal op informele manier de eerste editie van Industriële Veiligheid België openen. Hij zal jullie voorzien van de juiste energie en neemt je mee door het programma van de dag.

Deze inspirerende dag vol met lezingen, workshops, keynotes en netwerkmogelijkheden wordt in stijl afgetrapt door Dries!

Let op: U wordt verzocht vanuit de expo richting het Auditorium te gaan

Rudy Pont

Rudy Pont

Chairman Air Safety Committee, Belgian Cockpit Association (BeCA)

Nobody comes to work to do a bad job

Rudy Pont, Chairman Air Safety Committee, Belgian Cockpit Association (BeCA)

Hoeveel mensen lopen er in uw organisatie rond die niet doen wat er van hen gevraagd wordt? U kent ze wel, die werknemers die keer op keer de procedures aan hun laars lappen en terug op de rails gezet dienen te worden. Diegenen die de regels kennen, maar ze alsnog naast zich neerleggen; ook al heeft u het hen al vijf keer uitgelegd. Wat is dat toch met dat soort mensen? Begrijpen ze dan niet dat hun non-compliance anderen en de firma in gevaar kunnen brengen?

En wat met die andere groep, die immuun blijkt te zijn voor uw verzoek om mee na te denken over nieuwe ideeën. Die collega’s die het blijkbaar niet nodig vinden om incidenten te rapporteren of uw veiligheidsenquête in te vullen? Is er dan niemand die jouw passie deelt om de veiligheid binnen jouw bedrijf te verbeteren?

In de openingskeynote, geeft Rudy Pont een antwoord op deze en heel wat andere vragen. Praktische inzichten met een gefundeerde theoretische basis die u kunnen helpen in uw dagelijkse job als safety professional.

Martien Huijbers

Martien Huijbers

Construction Manager of Royal Schiphol Group

“Ik zit vast!”, Het dodelijk bedrijfsongeval van beroepsduiker Bart Huijbers

Martien Huijbers, Construction Manager of Royal Schiphol Group

Op een druilerige vrijdag in september 2017 sterft beroepsduiker Bart Huijbers bij duikwerkzaamheden aan de Drielse stuw de Neder-Rijn. Een bedrijfsongeval met dodelijke afloop. Dit gebeurt nog altijd veel te vaak. Bart is ingehuurd om met een duikploeg te kijken of er grind en zand op de bodem liggen bij een vizierschuif die aan vervanging toe is bij de Noordboog van de stuw. Als de klus klaar is en de duikers niks meer te doen hebben, besluit een projectleider van het bedrijf dat hen inhuurde, om nog gauw gebruik te maken van hun aanwezigheid. Hij vraagt ze om ook bij de Zuidboog te kijken of daar zand en grind liggen.

Een onbegrijpelijke opdracht, want de vizierschuif daar was pas over een jaar aan vervanging toe. Meerdere medewerkers van Rijkswaterstaat en de aannemerscombinatie die de stuw renoveerde, wisten dat er in die andere vizierschuif een gat zat omdat dit een keer door een ander duikbedrijf ontdekt was. Het was doorgegeven aan Rijkswaterstaat, besproken in een vergadering en ook keurig vermeld in een bouwverslag dat aan alle betrokkenen werd gestuurd. Het is alleen nooit bij de duikploeg aangekomen. En dan gaat het helemaal mis.

Ochtendpauze met 1-op-1 gesprekken op de beursvloer

Verse koffie, thee en sappen staan voor uw klaar op de beursvloer. Onder het genot van een lekkernij kunt u op de beursvloer praten met uw vakgenoten en standhouders.

Maak kennis met onze unieke werkwijze en krijg al uw veiligheidsvraagstukken beantwoord tijdens 1-op-1 gesprekken met onze partners.

Erik van Deurssen

Erik van Deurssen

Arbeidshygiënist van RPS advies- en ingenieursbureau B.V.

Beroepsmatige blootstelling aan asfaltrook; nieuwe inzichten?!

Erik van Deurssen, Arbeidshygiënist, RPS Analyse

Medewerkers die werkzaam zijn in de asfaltbranche worden blootgesteld aan diverse gezondheidsschadelijke stoffen. Welke stoffen zijn dit nu? En in welke mate worden ze blootgesteld? In deze sessie worden de resultaten gepresenteerd van een omvangrijke blootstellingsstudie naar asfaltrook binnen de asfaltverwerkende industrie. Hierbij wordt ingegaan op het door de brancheorganisatie opgestelde meetprotocol en welke consequenties de uitkomsten van het onderzoek gaan hebben voor de sector.

Tim De Buck

Tim De Buck

Business Unit Manager, CGK Group

Gevaarlijke stoffen correct en veilig opslaan in 7 stappen.

Tim De Buck, Business Unit Manager, CGK Group

Gevaarlijke producten zoals vloeistoffen, gassen en batterijen vind je terug in ieder bedrijf. Maar herken je deze? Mag je alles samen opslaan of zijn er regels die je moet respecteren?
We gaan in 7 praktische stappen aan de slag om jouw producten te inventariseren, op te delen en op te slaan. Hierbij gaan we uit van de milieuwetgeving en zorgen we voor de veiligheid van jouw personeel. Op het einde van de sessie bezorgen we je een stappenplan waarmee je zelf in jouw bedrijf aan de slag kan.

Andy D'hollander

Andy D'hollander

Territory Sales Manager, Brady

Lockout Tagout: In 6 stappen naar een visuele en veilige werkplek

Andy D'hollander, Territory Sales Manager, Brady

Veiligheidsrisico’s beheersen is een economisch verstandige strategie om de winstgevendheid te beschermen. Ongevallen brengen kosten met zich mee en kunnen een menselijke tol eisen, wat een negatieve impact heeft op de productiviteit. Brady biedt totaaloplossingen om de veiligheid te verbeteren, waaronder Lockout/Tagout, leidingmarkering, vloermarkering, pictogrammen, visuele status markering en spill control. Tijdens deze sessie neemt Andy u mee over hoe uw organisatie in 6 stappen naar een visuele en veilige werkplek kunt gaan.

Caroline Dobbeleir

Caroline Dobbeleir

Executive coach, Samurai at Work

Hoe Inspirerend Leiderschap Je Organisatie naar een Hoger Veiligheidsniveau Brengt

Caroline Dobbeleir, Executive coach, Samurai at Work

In een wereld waar veiligheid steeds hoger op de agenda staat, hebben we inspirerende leiders nodig die het verschil kunnen maken. Heb je het gevoel dat je de grens hebt bereikt in je inspanningen om het veiligheidsniveau binnen jouw organisatie te verhogen?

Ontdek hoe leiders een sleutelrol kunt spelen in het bevorderen van veiligheid door veranderingen niet alleen te beheren, maar te faciliteren.
Leer hoe je met inspirerend leiderschap het gedrag van je team kunt beïnvloeden en hen actief kunt meenemen in het veiligheidsverhaal van jouw organisatie.
Het is tijd om de X-factor in veiligheidsleiderschap te omarmen en je organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Sem Steenssens

Sem Steenssens

Hijskraanexpert

Who’s the new king of swing?

Sem Steenssens, Hijskraanexpert

Tijdens het congres Industriële Veiligheid België zal hijskraanexpert Sem Steenssens zijn inzichten delen over veilig werken met hijskranen en aanverwante apparatuur. Met een focus op wat preventieadviseurs visueel kunnen controleren, biedt hij praktische tips om snel te beoordelen of er veilig gewerkt wordt.

Sem zal kort ingaan op de verschillende soorten hijskranen, hun veiligheidsvoorzieningen en hoe deze in de loop der tijd zijn verbeterd. Hij bespreekt ook de belangrijkste gevaren voor de machines en hoe deze te voorkomen zijn, evenals het juiste gebruik van hijsmaterialen.

Tot slot richt hij zich op de menselijke factor, waarbij hij de impact van de kraanmachinist belicht, een knelpuntberoep waar de kwaliteit van de machinist niet altijd gegarandeerd is. Sem benadrukt waarom dit van cruciaal belang is voor de veiligheid op de werkvloer.

Jim Vingerhoets

Jim Vingerhoets

Explosion Safety Consultant van Fike Europe B.V.

Explosieveiligheid in de Industrie: Risicoanalyse en ATEX-Conformiteit

Jim Vingerhoets, Explosion Safety Consultant, Fike Europe

Tijdens deze sessie komt u alles te weten over de te nemen stappen om explosierisico’s te identificeren en te verminderen bij industriële productieprocessen met brandbare stoffen en gassen. Waar brandbaar fijn stof en/of gas met lucht gemengd kan worden en ontsteekbronnen niet uit te sluiten zijn, kunnen dramatische explosies plaatsvinden. Volgens de ATEX-richtlijn zijn werkgevers verplicht om voldoende explosieveiligheidsmaatregelen te nemen en deze te documenteren in het explosieveiligheidsdocument (EVD). Analyse en documentatie moet regelmatig worden herzien en bijgewerkt om te voldoen aan veranderende omstandigheden of nieuwe risico’s.

 

Lunchpauze met 1-op-1 gesprekken op de beursvloer

Er staat een uitgebreid, gevarieerde lunch voor u klaar. Tijdens de lunch is er voldoende ruimte om 1-op-1 gesprekken te voeren en te netwerken met uw vakgenoten. In de EventManager kunt u uw geplande gesprekken terugvinden.

Stijn Minten

Stijn Minten

Lector - Projectmedewerker Veiligheidinstituut of AP Hogeschool Antwerpen

ATEX - een helicopterview

Stijn Minten, Lector - Projectmedewerker Veiligheidinstituut of AP Hogeschool Antwerpen

In deze interactieve sessie neemt Stijn u mee op een verhelderende reis, waarbij hij deelnemers voorziet van essentiële bagage om potentiële explosiegevaren te herkennen en doeltreffende acties te ondernemen. Stijn Minten, een vooraanstaande expert op het gebied van veiligheid en ATEX-compliance, zal zijn diepgaande kennis en praktijkervaring delen, ondersteund door een schat aan concrete voorbeelden uit diverse industrieën.

Vanuit een helicopterview belicht hij de cruciale aspecten van ATEX, waarbij hij niet alleen de technische aspecten behandelt, maar ook de menselijke en organisatorische factoren die een rol spelen bij het beheersen van explosiegevaar. Tijdens deze break-out sessie zullen deelnemers hands-on ervaring opdoen en leren hoe ze risico’s kunnen identificeren, evalueren en beheersen volgens de geldende voorschriften.

Mis deze kans niet om uw expertise te vergroten en uzelf te wapenen met de nodige kennis om veiligheid naar een hoger niveau te tillen

Fabiola In 't Veen

Fabiola In 't Veen

Projectmanager Arbo M&V, Nederlandse Arbeidsinspectie

Jane Tijssen

Jane Tijssen

Programmamanager Trends en Ontwikkelingen, Nederlandse Arbeidsinspectie

Leren van Arbeidsongevallen: De Nederlandse Veiligheidsaanpakken

Fabiola In 't Veen, Projectmanager Arbo M&V & Jane Tijssen, Programmamanager Trends en Ontwikkelingen, Nederlandse Arbeidsinspectie

Met jaarlijks zo’n 5.000 meldingen van ongevallen bij de Arbeidsinspectie, is het cruciaal om van onze fouten te leren. Sinds vorig jaar is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om zelf onderzoek te doen na een ongeval en een verbeterplan op te stellen. Dit proces helpt werkgevers om inzicht te krijgen in de oorzaken van ongevallen en om gerichte maatregelen te nemen om de veiligheid te verhogen.

De Nederlandse Arbeidsinspectie zal een toelichting geven op de gemaakte keuzes, hun ervaringen delen en uitleggen hoe ze tot deze nieuwe werkwijze zijn gekomen.

Het is een unicum dat de Nederlandse Arbeidsinspectie in België komt vertellen over hun aanpak, graag vertellen zij tijdens deze break-out meer over hoe zij te werk gaan. Natuurlijk is er ook ruimte om interactief de verschillen met België aan de tand te voelen.

Bart Vanraes

Bart Vanraes

Safety manager, Fix The Firedoor

Hoe error traps in design problemen én doden voorkomen

Bart Venraes, Safety Manager

In deze break-out sessie gaan we dieper in op de cruciale rol van ontwerp in industriële veiligheid. Een goed ontwerp kan levens redden, terwijl een slecht ontwerp fatale gevolgen kan hebben. We staan stil bij de impact van designbeslissingen en laten zien hoe belangrijk feedback is in het ontwerpproces.

Daarnaast bespreken we hoe menselijke fouten onvermijdelijk zijn, en tonen we op een opmerkelijke manier aan hoe dit een rol speelt in het ontwerp van veilige systemen. Tijdens de sessie zullen we zowel goede als slechte voorbeelden van design onderzoeken en je zult merken dat zodra je erop begint te letten, je ze overal ziet.

Ontdek hoe je met eenvoudige aanpassingen in ontwerp niet alleen problemen kunt voorkomen, maar ook levens kunt redden.

Ignace Loriaux

Ignace Loriaux

Coach / Trainer / Spreker

Veiligheidscultuur, Groepsdynamica en Systemisch Werk: De Sleutels tot een Veilige Werkplek

Ignace Loriaux, Coach / Trainer / Spreker

Een inspirerende sessie met vernieuwende inzichten over de essentiële verbanden tussen arbeidsveiligheid, veiligheidscultuur, groepsdynamica en systemisch werk. Ontdek hoe deze elementen samen de basis vormen voor een veilige en effectieve werkomgeving.

Veiligheidscultuur gaat verder dan regels en procedures en omvat de gedeelde waarden, attitudes en gedragingen die veiligheid bevorderen. Een sterke veiligheidscultuur zorgt ervoor dat alle medewerkers zich verantwoordelijk voelen voor elkaars veiligheid en actief bijdragen aan een veilige werkomgeving.

Groepsdynamica speelt een cruciale rol in hoe veiligheidscultuur tot stand komt en zich ontwikkelt. De interacties en relaties binnen teams beïnvloeden hoe veiligheidsnormen worden nageleefd en bevorderd of verworpen. Bewustzijn van de groepsdynamische processen leidt tot betere communicatie, samenwerking en wederzijds vertrouwen, maar is tevens essentieel bij het installeren en opvolgen van nieuwe normen en standaards kenmerkend aan  groei in veiligheidscultuur.

Systemisch werk kijkt naar de organisatie als een geheel, inclusief de onderlinge relaties en structuren die invloed hebben op de veiligheid. Door systemisch te werken, kunnen organisaties patronen en belemmeringen identificeren en doorbreken die de arbeidsveiligheid en veiligheidscultuur negatief beïnvloeden of groei doen stagneren.

Door deze elementen in samenhang te benaderen, kunnen organisaties een duurzame en effectieve veiligheidscultuur ontwikkelen, waarin zowel de fysieke als psychologische veiligheid van medewerkers centraal staat.

Arie Adriaensen

Arie Adriaensen

Assistent Professor Safety of Infrastructures, TU Delft

Safety-II Perspective on Emergency Evacuation Management

Arie Adriaensen, TU Delft

Voor deze break-out sessie is er een dubbel leerdoel. Enerzijds worden deelnemers ingeleid in de theoretische beginselen van Safety-II en anderzijds wordt dit uitgelegd aan de hand van onderzoek naar recente onderzoeksresultaten over Emergency Evacuation Management. Safety-II is een paradigma waarbij er niet enkel gekeken wordt naar leren uit ongevallen of bijna-ongevallen, maar waarbij een ruimere dataset proactief wordt onderzocht om veiligheid en performance te verbeteren. Door een herkenbaar onderwerp zoals Emergency Evacuation Management te nemen, worden deze theoretische beginselen op een praktische manier uitgelegd en wordt er de deelnemers aangeleerd om de Safety-II principes nadien ook op andere gebieden toe te kunnen passen.

Tijdens deze break-out neemt Dr. Arie Adriaensen van TU Delft je mee over de theoretische beginselen van Safety-II. Schrijf je nu in voor deze sessie.

Dries Desmet

Dries Desmet

Dagvoorzitter van Industriële Veiligheid België

C°C°C°… collega’s, content, communicatie. Wanneer botst ’STOP' op weerstand?

Dries Desmet

Iedereen kent de stopkaart, het stop-gebaar. We worden gemotiveerd om elkaar aan te spreken bij onveilige handelingen.
Collega’s aanspreken, bijsturen, .. Steeds meer bedrijven zetten in op actief aanspreken bij onveilig gedrag.

Eenmaal de  stopboodschap vertrokken is blijft de vraag: komt ze wel aan, zoals bedoeld?
De ontvanger reageert niet zoals verwacht.
Ligt het aan de content? Niet elke boodschap is even belangrijk.  Hoe gaat de ontvanger  dat ordenen?.
Wat is de situatie? Misschien is deze voor de ontvanger niet urgent.
Communicatie: de boodschap moet verpakt en uitgepakt worden. Zou de verpakking iets met de inhoud doen?
Misschien kijkt de ontvanger meer naar de zender dan naar de boodschap..

We nemen het gekende  ‘zender-boodschap-ontvanger’ trio creatief onder de loep. Maar: deze keer echter in omgekeerde volgorde.
We gaan op zoek naar de oorzaken die maken dat de ontvanger de boodschap anders interpreteert.
Is er een antwoord op de vraag: ‘Hoe kunnen we veilig aanspreken én… ons veilig aangesproken voelen?
Een groot aandeel van de  communicatie ligt bij de ontvanger. We kunnen of durven dit niet altijd aanwijzen als de belangrijkste factor.
Na de inleidende presentatie worden de deelnemers uitgenodigd voor een open dialoog . We gaan we op onderzoek, hoe dit aspect aangepakt zou kunnen worden.

Middagpauze met 1-op-1 gesprekken op de beursvloer

Tijdens de middagpauze staan warme en koude dranken voor u klaar. Ook wordt er nog een lekkernij aangeboden.  De laatste ronde 1-op-1 gesprekken vindt nu plaats. In de EventManager kunt u de geplande gesprekken terugvinden.

YESSS! Maak verandering eenvoudig & effectief.

Cyriel Kortleven, Spreker

In een wereld van Industriële Veiligheid zijn er ook constante veranderingen en nieuwe technologieën. Vaak voelen veel mensen weerstand en angst bij die veranderingen. Deze presentatie gaat in op waar die weerstand en patronen vandaan komen en hoe we ze kunnen transformeren naar gewenst gedrag zodat we creatiever en flexibeler kunnen omgaan met al die veranderingen. Mensen krijgen inzicht in de YESSS mindset:

YES: Leer hoe je door het uitstellen van je oordeel ruimte maakt voor nieuwe ideeën en transformeer de weerstand.

EXPLORE: Ontdek hoe je door de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken problemen kunt omvormen tot kansen.

SPECIFIEKSOEPELSUPERKLEIN: Kom in actie en verander je gedrag

• Specifiek: Stel heldere doelen en vertaal ze naar concreet gedrag.

• Soepel: Neem obstakels weg en maak gebruik van de weg van de minste weerstand.

• Superklein: Zet kleine, consistente stappen om blijvende verandering te realiseren.

In deze interactieve en onderhoudende presentatie krijg je de vonk, de tools en de taal om jezelf en anderen te inspireren om een meer creatieve en ondernemende mindset te ontwikkelen en verhoog je het succes van je veranderproject – met een stevige dosis humor. Ready for YESSS?!

Dries Desmet

Dries Desmet

Dagvoorzitter van Industriële Veiligheid België

Afsluiting door dagvoorzitter Dries Desmet

Dries Desmet

Op informele wijze sluit Dries Desmet deze allereerste editie van Industriële Veiligheid België af. U krijgt een korte samenvatting van wat de dag heeft gebracht en welke inzichten hijzelf en waarschijnlijk ook u heeft gekregen. Ze nodigt u uit om deel te nemen aan de netwerkborrel om daar met vakgenoten de dag terug te blikken.

Nadrink van Industriële Veiligheid België

Samen met uw vakgenoten kunt u napraten over deze eerste editie van Industriële Veiligheid België. Onder het genot van een verfrissend drankje en een hapje kunt u terugblikken, wat neemt u mee van deze dag?