Programma 2024

Postillion Hotel & Convention Centre Utrecht - Bunnik

24 april 2025

Dit was het programma van het Dutch Data Forum 2024

ONTVANGST EN REGISTRATIE

Het Heliview team staat klaar om u te ontvangen. Meld u bij de registratiebalie om uw badge te ontvangen. De koffie en thee staat klaar!

Marijn Plomp

Marijn Plomp

Dagvoorzitter Dutch Data Forum

Welkom en opening door de dagvoorzitter

Marijn Plomp, Docent / Assistent Professor, Vrije Universiteit Amsterdam

Op informele wijze heet Marijn Plomp u plenair welkom op de 5e editie van het Dutch Data Forum in ‘s-Hertogenbosch. Door onder andere zijn werk als universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en zijn werk als programmamanager bij het Amsterdam Center for Business Analytics (ACBA) weet Marijn heel goed vorm en inhoud te combineren en is hij de ideale gastheer en spreekstalmeester voor het Dutch Data Forum.

Frans Feldberg

Frans Feldberg

Hoogleraar Data Driven Business Innovation, Vrije Universiteit Amsterdam

Datagedreven innovatie: hoe doe je dat? Het waarom, wat en hoe van succesvolle dataprojecten

Frans Feldberg, Hoogleraar Data Driven Business Innovation, Vrije Universiteit Amsterdam

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat de meerderheid van alle dataprojecten die worden gestart niet succesvol is. Wat in het ‘datalab’ succesvol lijkt, blijkt in de dagelijks praktijk maar al te vaak niet het gewenste resultaat op te leveren. In deze keynote biedt Frans Feldberg concrete handvatten om de kans op succes aanzienlijk te vergroten. Op basis van een analyse van de oorzaken van falende dataprojecten komt hij met oplossingen. Vragen als: hoe onderscheid je ‘kansrijke’ van ‘kansloze’ dataprojecten, hoe ontwikkel je een gemeenschappelijke taal waarin data- en domeinprofessionals elkaar echt weten te vinden, en hoe voorkom je dat we als “dwazen” achter het ‘hoe’ aan rennen (“we moeten iets met AI!”), zonder eerst over het ‘waarom’ te hebben nagedacht? zullen in zijn presentatie worden beantwoord. Frans zal u inspireren met aansprekende voorbeelden en concrete cases.

Ralf de Haan

Ralf de Haan

Director Data & Analytics, Pon

Pon: De reis naar een datagedreven organisatie

Ralf de Haan, Director Data & Analytics, Pon

Pon is een van de grootste familiebedrijven van Nederland en een conglomeraat van ongeveer 100 bedrijven actief in voornamelijk de mobiliteitsindustrie. Dit is een zeer snel bewegende en innovatieve sector waar data een enorm belangrijke rol speelt. Maar gegeven het decentrale businessmodel van Pon, hoe zet je dan een schaalbare datastrategie succesvol neer? En waar moet je beginnen? Ralf de Haan zal deze vragen beantwoorden door ons mee te nemen in de reis van de afgelopen 6 jaar inclusief praktische (data science) voorbeelden, de lessons learned en de uiteindelijke aanpak naar een datagedreven Pon.

OCHTENDPAUZE MET 1-OP 1-GESPREKKEN OP HET NETWERKPLEIN

Verse koffie, thee en een versnapering staan klaar. En de eerste 1-op-1 gesprekken vinden plaats.

Theo Heijn

Theo Heijn

Senior Adviseur datamanagement van Rijkswaterstaat

Van inzicht in volwassenheid naar proactief verbeteren van metadata

Theo Heijn, Senior Adviseur datamanagement van Rijkswaterstaat

Bent u gefascineerd over en/of professioneel betrokken bij de cruciale rol die metadata management speelt binnen uw organisatie om datagedreven werken mogelijk te maken? Schrijf dan vooral in voor deze sessie. Rijkswaterstaat is met het Centraal Toegangspunt Data (CTD) programma behoorlijk vooruitstrevend bezig, zeker in overheidsland, om al haar data vindbaar, begrijpelijk en toegankelijk/herbruikbaar te maken. Metadata speelt hierbij een onmisbare rol. In deze sessie wordt u specifiek meegenomen in het binnen het CTD ontwikkelde en in productie geïmplementeerde MDK-instrument, een geautomatiseerde component geïntegreerd binnen de metadata management omgeving van het CTD voor heel Rijkswaterstaat. Deze MDK component maakt het definiëren van kwaliteitsregels en het toetsen hiervan op de metadata van data assets (bijv. databronnen) mogelijk. Het MDK-instrument is in gebruik bij alle datastewards binnen Rijkswaterstaat. Het geeft hen inzicht in de volwassenheid scores en de specifieke verbetermogelijkheden van de metadata van alle data assets. Deze sessie laat voldoende ruimte voor interactie en discussie en kan u waardevolle netwerkcontacten opleveren om verder kennis en ervaring uit te wisselen over dit boeiende onderwerp.

Christian Verhagen

Christian Verhagen

Partner bij Highberg

Data-ethiek: navigeren door een moreel mijnenveld?

Christian Verhagen, Partner, Highberg

Data-ethiek vormt een groeiende uitdaging voor organisaties. De enorme hoeveelheden gegevens die dagelijks worden gegenereerd en verzameld, brengen complexe morele vraagstukken met zich mee. Organisaties moeten zich bewust zijn van de ethische implicaties en verantwoordelijkheden bij het benutten van data voor zakelijke doeleinden, inclusief privacy, transparantie en eerlijke data-analyses. Daarnaast is de verantwoordelijkheid van organisaties om juiste beslissingen op basis van data te nemen van groot belang, evenals het implementeren van ethische richtlijnen en het integreren van data-ethiek in het besluitvormingsproces en de bedrijfscultuur.

Tijdens deze interactieve break-out gaat Christian Data-Ethiek bespreekbaar maken. Samen werken we aan een ethisch verantwoorde toekomst in het tijdperk van datagedreven organisaties.

Janita Sluurman

Janita Sluurman

Chapter Lead Advanced Data Professionals van Alliander N.V.

Fysieke rondetafelsessie: Datageletterdheid: voordelen en uitdagingen om effectief datagedreven te werken

Janita Sluurman, Chapter Lead Advanced Data Professionals bij Alliander

Datageletterdheid binnen organisaties is essentieel voor effectief datagedreven werken. Het stelt medewerkers in staat om gegevens correct te interpreteren, te analyseren en te gebruiken bij weloverwogen besluitvorming. Het vergroten van datageletterdheid brengt voordelen met zich mee, zoals betere besluitvorming, efficiëntere processen, innovatie en concurrentievoordeel. Het verhogen van datageletterdheid kent echter uitdagingen, zoals gebrek aan bewustzijn, prioriteit en middelen, evenals de noodzaak van een cultuurverschuiving.

Om datageletterdheid te vergroten, moeten organisaties een omgeving creëren waarin datagebruik wordt gestimuleerd, fouten als leermogelijkheden worden gezien en datageletterdheid wordt gewaardeerd en beloond. Maar hoe vergroot u het bewustzijn en de prioriteit van datageletterdheid binnen uw organisatie? Waar begint u?

Deze rondetafelsessie biedt een platform waar u met uw peers in gesprek gaat over datageletterdheid. Aan de hand van stellingen deelt u kennis en ervaringen, leert u van successen en fouten. Deze sessie wordt op informele wijze gemodereerd door Janita Sluurman. Er zijn beperkt plaatsen beschikbaar voor deze rondetafelsessie.

Ronald Baan

Ronald Baan

President, DAMA Nederland

Fysieke rondetafelsessie: Datamanagement: Dialoog voor het efficiënt managen van je data

Ronald Baan, President DAMA NL van DAMA the Netherlands

Datamanagement binnen organisaties is essentieel voor effectief datagedreven werken. Het vergroten ervan brengt voordelen met zich mee, zoals verbeterde besluitvorming en concurrentievoordeel. Uitdagingen, zoals gebrek aan bewustzijn en middelen, vereisen aandacht.

Om datamanagement te vergroten, moeten organisaties een omgeving creëren die datagebruik stimuleert en fouten als leermogelijkheden ziet. Maar hoe vergroot u het bewustzijn en de prioriteit van datamanagementcompetentie binnen uw organisatie? Waar begint u?

Deze rondetafelsessie biedt een platform waar u met uw peers in gesprek gaat over datamanagementcompetentie. Aan de hand van stellingen deelt u kennis en ervaringen, leert u van successen en fouten. Deze sessie wordt op informele wijze gemodereerd door Ronald Baan. Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar voor deze rondetafelsessie

logo dama
Peter Frans Oosterbaan

Peter Frans Oosterbaan

Directeur van Datacompetent

Fysieke rondetafelsessie: Ontdek de Kracht van Datastorytelling: Een Exclusieve Ronde Tafel Sessie

Peter Frans Oosterbaan, Directeur van Datacompetent

Ben je gefascineerd door de oneindige mogelijkheden van data en hoe deze verhalen kunnen vertellen? Meld je dan aan voor onze exclusieve ronde tafel sessie over datastorytelling op het aankomende congres! In deze interactieve sessie van 50 minuten duiken we samen met een kleine groep van maximaal 10 deelnemers diep in de dynamische wereld van datastorytelling.

Deze sessie is speciaal ontworpen om een open dialoog te stimuleren over de laatste ontwikkelingen, voordelen en kansen die datastorytelling biedt. Aan de hand van prikkelende stellingen en real-life voorbeelden, verkennen we samen hoe data niet alleen inzicht geeft, maar ook verhalen tot leven kan brengen die overtuigen en inspireren.

Of je nu een data-analist bent, een marketeer, of gewoonweg nieuwsgierig naar de impact van data, deze sessie biedt waardevolle inzichten en een unieke kans om te netwerken met gelijkgestemden. De intieme setting van de ronde tafel zorgt voor persoonlijke interactie en diepgaande discussies.

De plaatsen zijn beperkt en de interesse is groot, dus wacht niet te lang met inschrijven. Grijp deze kans om aan de frontlinie te staan van de datarevolutie en laat je inspireren door de kracht van verhalen verteld door data. Schrijf je nu in en wees onderdeel van deze boeiende reis in de wereld van datastorytelling!

Friso Spinhoven

Friso Spinhoven

Lead privacy- en ethiekconsultant van Hot ITem

Responsible AI: waarom en hoe?

Friso Spinhoven, Lead privacy- en ethiekconsultant, Hot ITem

Tijdens deze sessie nodigen we je uit om samen in discussie te gaan over nut en noodzaak van responsible AI. We staan stil bij potentiële risico’s die zich kunnen voordoen bij de inzet van AI, en hoe je deze risico’s effectief kunt beheersen. Dit alles zonder dat dit het bereiken van je doelstellingen in de weg staat, maar eerder op een manier die je zelfs voordelen kan opleveren.

LUNCHPAUZE MET 1-OP 1-GESPREKKEN OP HET NETWERKPLEIN

Broodjes, sandwiches en nog veel meer, maar kiezen is niet nodig! Neem van alles een beetje want daar is deze lunch voor gemaakt. Tijdens de lunch is er voldoende ruimte om 1-op-1 gesprekken te voeren en te netwerken met vakgenoten.

Janita Sluurman

Janita Sluurman

Chapter Lead Advanced Data Professionals van Alliander N.V.

Tom van Iersel

Tom van Iersel

Manager Research Center van Alliander N.V.

AI in de Netwerkwereld; navigeren door data, de nieuwste technologieën en maatschappelijke verantwoordelijkheid bij Alliander

Janita Sluurman, CHAPTER LEAD ADVANCED DATA PROFESSIONALS & TOm van Iersel, Manager Research Center VAN ALLIANDER N.V.

Hoe zetten we AI in bij netwerkbedrijf Alliander? Welke data hebben we als netbeheerder en mogen we alle data zo maar gebruiken om ons net te besturen en onze AI te trainen?

Een deel van het antwoord onderzoeken en vinden we in het AI lab van Alliander, de eerste in de sector. Veel kan met AI gebaseerd op de data die we hebben maar is het ook maatschappelijk uit te leggen en ethisch wel verantwoord? Mag je bijvoorbeeld een AI een grid design laten maken en deze als uitgangspunt nemen? Kom erachter in deze sessie.

Rachel Marbus

Rachel Marbus

Chief Privacy Officer van Technische Universiteit Delft

Ontdek de Essentiële Bouwstenen om goed te kunnen functioneren op het gebied van data privacy.

Rachel Marbus, Chief Privacy Officer van Technische Universiteit Delft

In de sessie zal Rachel ingaan op de vraag welke bouwstenen je nodig hebt om als organisatie goed te kunnen functioneren op het gebied van privacy en (eventuele nieuwe) wetgeving. Daarbij wordt nader ingegaan op signalering van aankomende veranderingen in wetgeving/interpretatie daarvan, het eigen beleid, beheersingsmaatregelen en veranderingsmanagement in de organisatie. Na het duiden van de basis, zal de spreker aan de hand van een casus uit eigen ervaring laten zien hoe de basis werkt en ook, wat er mis kan gaan als die basis niet voldoende werkt of op punten ontbreekt.

Marc Boidin

Marc Boidin

Datamanagement Specialist, CZ

Hoe data helpt om zorg beschikbaar en betaalbaar te houden

Marc Boidin, Datamanagement Specialist, CZ Groep

In Nederland hebben we één van de beste zorgstelsels van Europa, maar deze zorg staat steeds meer onder druk. De vraag blijft stijgen en tegelijkertijd neemt het personeelstekort toe. CZ werkt op allerlei manieren aan het beschikbaar en betaalbaar houden van de zorg door voortdurend, en bij voorkeur samen met ketenpartners, aan vooruitgang te werken. In deze sessie gaat Marc Boidin, Datamanagement Specialist bij CZ in op hoe data daaraan een bijdrage levert.

Vonne Laan

Vonne Laan

Privacy Advocaat & Partner van The Data Lawyers

Juridische aspecten bij de inzet van AI: wat mag, wat moet en wat is handig?

Vonne Laan, Privacy Advocaat & Partner bij The Data Lawyers

In deze sessie wordt in de eerste plaats ingegaan op de AI Act. Daarvan is het nu zeker dat die er gaat komen: in december 2023 is daarop een politiek akkoord gekomen in Brussel.

Naast het toekomstig juridisch kader, worden ook de regels die nu al gelden besproken. Denk aan de privacyregels, regels omtrent IE-rechten, contractuele aspecten en aansprakelijkheid. De relevante aspecten worden kort benoemd. De focus ligt daarbij niet zozeer op de regels zelf maar op de implicaties voor de praktijk: hoe kan hiermee rekening worden gehouden bij het ontwikkelen van AI?

Ronald Baan

Ronald Baan

President, DAMA Nederland

Datamanagement: Hoe Dan?

Ronald Baan, President DAMA NL van DAMA the Netherlands

Het DAMA DMBoK datamanagementframework beschrijft heel goed WAT er allemaal bij datamanagement en datagovernance komt kijken, maar HOE doe je dat nu in de praktijk? Gebaseerd op vragen die we bij DAMA NL krijgen, vragen van cursisten in de DAMA DMBoK trainingen geeft Ronald, voorzitter van DAMA NL, een overzicht en mogelijke aanpak die ook voor jou waardevol kan zijn.

logo dama

MIDDAGPAUZE MET 1-OP 1-GESPREKKEN OP HET NETWERKPLEIN

Verse koffie, thee, frisdranken, brain food, vers handfruit en assortiment zoete lekkernijen staan klaar. En de laatste 1-op-1 gesprekken vinden plaatsen.

Kristof De Kegel

Kristof De Kegel

Sportwetenschapper en Head of performance, Alpecin-Deceuninck

Data in de wielersport: Het nieuwe goud? De Valkuilen. De uitdagingen

Kristof de Kegel, Sportwetenschappen en Head of Performance, Alpecin-Deceuninck

In deze keynote geeft sportwetenschapper Kristof de Kegel, aan de hand van een aantal praktische voorbeelden, inzicht in  hoe data het Alpecin-Deceuninck team helpt om topprestaties te leveren door deze te analyseren. Alpecin-Deceuninck is een World Tournament-team met multidisciplinaire aanpak binnen de wielersport (van gravel, tot MTB en van CX tot wegwielrennen). Het Alpecin-Deceuninck team is sterk performance driven. Wanneer zij eenmaal de strategische doelen heeft afgebakend werken zij tot in detail het proces uit richting de topprestatie. Voorts is post-analyse van zowel succes als falen enorm belangrijk voor het leerproces van alle betrokkenen. Alpecin-Deceuninck heeft tot doel om een gevestigde waarde te worden binnen het World Tournament-peloton. Met recht kan gezegd worden dat zij bezig zijn om hun data-potentieel te verzilveren.

Marijn Plomp

Marijn Plomp

Dagvoorzitter Dutch Data Forum

Afsluiting door de dagvoorzitter

Marijn Plomp, Docent / Assistent Professor, Vrije Universiteit Amsterdam

Op informele wijze sluit Marijn Plomp de 5e editie van het Dutch Data Forum af. U krijgt een korte samenvatting van wat de dag heeft gebracht en welke inzichten hijzelf en waarschijnlijk ook u heeft gekregen. Hij nodigt u uit om deel te nemen aan de netwerkborrel om met elkaar na te praten en de laatste inzichten met elkaar te delen.

NETWERKBORREL

Onder het genot van een drankje, bitterbal en andere borrelsnacks sluiten we de dag graag op gepaste wijze af. Praat na met collega’s en vakgenoten.