nieuws DDF data en gezondheid

Wie is het gezondste? Mag uw gezondheidsdata naar de zorgverzekering?

Steeds meer mensen dragen fitnesshorloges of tracking devices om hun gezondheid bij te houden. Hartstikke leuk natuurlijk! Maar wat als deze data ineens bij de verzekering zou komen te liggen? Wat gebeurt er dan met uw premie?

Elke elektronica fabrikant heeft tegenwoordig wel een eigen versie van een fitness tracker op de markt gebracht. Het is dan ook een enorme rage om fysieke activiteiten, verbruikte calorieën of de hartslag bij te houden. Dit is op zich geen probleem, maar wat als deze data juist tegen u wordt gebruikt?

Wie is het gezondste?

Op het moment dat gezondheidsdata bij de zorgverzekeringen komt te liggen bestaat er een kans dat er een onderscheid wordt gemaakt op bepaalde vlakken. Sport men veel? Is men te zwaar? Behaalt de persoon in kwestie wel 10.000 stappen op een dag? In Nederland achten wij deze kans niet heel groot dat verzekeringsmaatschappijen hiermee aan de slag gaan, maar er zijn al veel buitenlandse voorbeelden waarbij verzekeraars vragen naar bepaalde gezondsheidsdata.

Het is dan ook belangrijk om data te zien als iets waardevols, niet enkel iets leuks om te tracken in uw telefoon. Denk goed na wat er gebeurd wanneer deze data openbaar wordt, heeft dat gevolgen? Positief of negatief? Beide zijn natuurlijk mogelijk. In het bovengenoemde voorbeeld kan het zowel positief als negatief uitpakken: u gaat meer of minder zorgpremie betalen.

Desalniettemin, kan data op deze tracking devices er ook voor zorgen dat er vroegtijdig wordt herkent dat uw hartritme afwijkt. Deze afwijking kan enkel worden gedetecteerd wanneer er voldoende data beschikbaar is om dit te vergelijken. Medisch kan data dus ook veel oplossen.

Egge van der Poel

Dokter Big Data, Egge van der Poel, ook wel Ambassadeur data bij Erasmus MC, erkent het feit dat data waardevol is op vele vlakken. In de medische wereld is data juist een goudmijn. Men kan hiermee veel meer mensen helpen en ervoor zorgen dat meer patiënten gezond het ziekenhuis verlaten. Al is dit soms ook een lastig gegeven, in Nederland weten we hoe we bepaalde ziektes op groepsniveau het beste verhelpen, bepaalde medicijnen zijn bij het merendeel bijvoorbeeld de oplossing. Echter, daadwerkelijk gepersonaliseerde zorg is iets compleet anders. Hoe kan je dat het beste aanpakken? Precies, data! Soms is het lastig om dit te accepteren omdat het over onze gezondheid gaat, maar kunstmatige intelligentie is niet eng. Verdieping en de verschillende manieren hoe we dit oppakken is belangrijk. De kans dat AI de dokter in het ziekenhuis overneemt is klein, maar een dokter die AI gebruikt neemt zeker de dokter zonder AI op lange termijn over.

Dutch Data Forum

Egge van der Poel is een van de experts die een sessie zal vervullen op het online event van Dutch Data Forum. Met zijn kennis van data binnen de medische wereld belooft dit een inspirerende en unieke video te worden. Bent u benieuwd naar Egge en alle andere online videocontent? Meld u dan vandaag nog aan en ervaar on demand kennis en een unieke mogelijkheid om te sparren met experts!

Meld u nu aan!!

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!