In voorbereiding van Hyper Automation spraken we met Prof.dr. Hans Mulder. Hans Mulder is professor aan de Antwerp Management School. Hij wilde vroeger mensen gelukkig maken met IT mogelijkheden. Al snel ontdekte hij een keerzijde. Met zijn vader ging hij mee naar rechtszaken en zag menselijk leed en ellende. Projecten liepen nogal eens fout. En hoe los je dat op? Zo is hij gekomen tot zijn huidige werk: Onderzoek van IT, onderwijs, deskundige voor de rechtbank, arbitrage en mediation.Professor Hans Mulder.

  1. Hyper Automation wint sterk aan populariteit. Steeds meer organisaties zijn er actief mee bezig, al zijn er verschillende interpretaties van wat Hyper Automation behelst. Wat is voor u Hyper Automation? En wat doet u zelf op gebied van Hyper Automation?

Wanneer je op het internet de definitie van Hyper Automation opzoekt, zijn er verschillende antwoorden, zoals “de toepassing van geavanceerde technologieën, waaronder AI en machine learning, om processen steeds verder te automatiseren, zodat de mens kan groeien.”. Of “bij Hyperautomation worden verschillende technieken zoals artificial intelligence (AI), Robotic Proces Automation (RPA), Orchestration en Scripting en het identificeren van bedrijfsprocessen samengevoegd zodat in principe alles te automatiseren is.” (bron: https://www.novictus.nl/blogs/wat-is-hyperautomation-en-wat-zijn-de-voordelen-novictus). Één van de meest aangehaalde definities van Hyperautomation is van Gartner (bron: https://www.gartner.com/en/information-technology/glossary/hyperautomation): Hyperautomation is a business-driven, disciplined approach that organizations use to rapidly identify, vet and automate as many business and IT processes as possible. Hyperautomation involves the orchestrated use of multiple technologies, tools or platforms, including: artificial intelligence (AI), machine learning, event-driven software architecture, robotic process automation (RPA), business process management (BPM) and intelligent business process management suites (iBPMS), integration platform as a service (iPaaS), low-code/no-code tools, packaged software, and other types of decision, process and task automation tools.

Centraal in de definities staat dus een steeds hogere mate van automatisering van bedrijfsprocessen. Een onderzoeksgebied waar ik sinds de jaren ’90 als IT-ondernemer en onderzoeker actief ben, wat onder meer geleid heeft tot een proefschrift aan de Technische Universiteit Delft, genaamd ‘Rapid Enterprise Design’.  Sinds 2007 verricht ik als professor aan de Antwerp Management School op dit gebied onderwijs en onderzoek. Onderstaande video geeft een korte impressie:

  1. Kun je een voorbeeld geven van een uitdaging of probleem dat op dit moment niet effectief kan worden aangepakt zónder hyperautomatisering?

Geen industrie of overheid kan zonder automatisering om effectief en efficiënt haar bedrijfsprocessen uit te voeren. Daarin past het streven naar een steeds hogere mate van automatisering, zoals straight through processing, RPA en hyper automation. Met name bedrijfsprocessen met een hoog volume aan informatie-intensieve transacties, denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, kunnen niet meer effectief worden uitgevoerd zonder hyperautomatisering.

  1. Wat ziet u als valkuilen van het omarmen van Hyper Automation?

Hierbij moet wel de opmerking worden gemaakt dat in het streven naar, de menselijke maat en verantwoordelijkheid niet uit het oog moet worden verloren. Hoewel de succes- en discussie laag van bedrijfsprocessen goed te automatiseren is, laat de praktijk – bijvoorbeeld bij overheidsuitvoeringsorganisaties – zien dat het discours (geschillenoplossings)laag in het proces een menselijke verantwoordelijkheid moet blijven.

  1. U bent betrokken bij het programma van het Hyper Automation congres op 26 oktober 2023. Waarom mag men dit congres volgens u niet missen?

Het gehele programma geeft een gevarieerd en breed overzicht van Hyper Automation, maar ook een diep inzicht in de onderliggende succes- en faalfactoren. In mijn bijdrage getiteld “GO WITH THE FLOW, ONDERZOEK VAN DE STANDISH GROUP NAAR DIGITAAL EN PROJECTLOOS WERKEN” ga ik in op de onderzoeksresultaten van de Standish Group, waarin we onderzocht hebben waarom digitale transformatieprojecten mislukken. En wat blijkt? In organisaties waar vernieuwingen werden aangepakt met grote projecten mislukte het veel vaker, dan in organisaties waar sprake is van project loos werken ofwel Flow. Daar zien we continue innovatie binnen de staande organisatie, daar ging het goed. Hoe kan dat? Daarover zal ik in gesprek gaan met de deelnemers.

Aanmelden

Tickets zijn beschikbaar via de website. Het aantal gratis tickets is beperkt dus mis het niet!

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!