In voorbereiding van Hyper Automation spraken we met Igor Wortel, Programmamanager Intelligent Automation bij Gemeente Rotterdam. Als mijningenieur probeerde Igor vanuit de historie, de geologie, soms miljoenen jaren te verklaren tot in het allerkleinste detail en daar een optimaal proces op af te stemmen. Iedere stap in het proces telt, heeft invloed op het eindresultaat en zal dus het (mijnbouw)algoritme beïnvloeden. Vanuit die achtergrond en detailniveau kijkt Igor ook naar financieel – administratieve omgevingen, probeert de historie te herleiden op basis van data analyse en daar de nieuwste technologie op toe te passen. Vanuit de historische data en lokale optima iteratief naar het beste resultaat en hier ook voorspellingen mee doen. Artificiële intelligentie (‘statistics on steroids’), snelle computers, RPA en nieuwe business modellen (bv. platforms) geven hier veel nieuwe mogelijkheden en Igor geeft u graag een kijkje in deze wereld.

  1. Hyper Automation wint sterk aan populariteit. Steeds meer organisaties zijn er actief mee bezig, al zijn er verschillende interpretaties van wat Hyper Automation behelst. Wat is voor u Hyper Automation? En wat doet u zelf op gebied van Hyper Automation?

Hyper automation is het slim analyseren van bedrijfsprocessen om ‘de robot uit de mens te halen’, dus eenvoudige repetitieve taken automatisch te laten verlopen. Door de analyse consistent en analytisch te laten verlopen weet je precies welke techniek hier met meest rendement gaat halen. Het voordeel van de hoogste efficiëntie is niet alleen de tijdwinst, maar het schept ook de mogelijkheid om niet zo rendabele processen te automatiseren. Door intelligente analyse bepaal je de beste technologie, RPA, data-analyse of low-code toepassingen en vervolgens ga je aan de slag. Door vanaf de analyse fase (is een proces geschikt voor automatisering?) consistent en gestandaardiseerd te werk te gaan is de kans op succes het grootst en missers het kleinst. In de standaard aanpak worden ook protocollen als privacy-for-design en security-for-design meegenomen. In een relatief korte tijd veel (deel-)processen oppakken en automatiseren. Tijdens het congres zal ik een complete ‘analyse-wasstraat’ uitleggen en ook na afloop aan de deelnemers beschikbaar stellen. Het begrip wasstraat heb ik zelf bij de Gemeente Rotterdam bedacht (op 22 oktober 2020) en werd in no-time binnen de hele organisatie gebruikt: iedereen heeft een beeld bij de fasering, opzet en wellicht al resultaat van ieder onderdeel in het ‘was-proces’.

  1. Kun je een voorbeeld geven van een uitdaging of probleem dat op dit moment niet effectief kan worden aangepakt zónder hyperautomatisering?

Eén van de grootste winstpunten is de toepassing van Robotic Process Automation en dan vooral het onderdeel API. Het opzetten en veilig werkend krijgen van interfaces tussen applicaties is hiermee vele malen makkelijker geworden en veel minder tijdrovend. Als grap zeg ik wel eens tegen een klant wanneer zij om een API-interface vragen: wil je hem voor of na de ochtendkoffie?

  1. Wat ziet u als valkuilen van het omarmen van Hyper Automation?

Valkuil is dat het een verdienmodel wordt waarmee automatisch op langere termijn wordt ingezet (de tijdelijke oplossing die toch eigenlijk wel heel goed werkt), terwijl de kenmerken van Hyper Automation meer voor de korte termijn is en ik veel meer zie in connected microservices als een lange termijn toekomstvisie. Dus applicaties worden opgeknipt in functionaliteitsgebieden waar vervolgens kleine applicaties een uitkomst bieden, de microservices. Alle microservices bij elkaar (verbonden) leveren de totale benodigde functionaliteit. Hyper Automation is hier de voorbode van en zelfs al deels facilitator.

  1. U bent betrokken bij het programma van het Hyper Automation congres op 26 oktober 2023. Waarom mag men dit congres volgens u niet missen?

Hier worden door gebruikers, ontwikkelaars en leveranciers werkende oplossingen geboden, dagelijkse praktijkproblemen besproken en kan je in de micro-services gedachte dus in meerdere keukens meekijken. Na het congres heb je een goed beeld waar je kan beginnen, de technologie is er immers, je kan het niet meer wegdenken en probeer in ieder geval te begrijpen wat er zoal op de markt aanwezig is. Digitale technologie is als tandpasta: in de tube is het duidelijk wat je hebt maar wanneer het eruit komt kan je het a. niet meer terugkrijgen en b. wordt de situatie steeds lastiger te begrijpen. De techniek staat immers nooit stil.

Aanmelden

Tickets zijn beschikbaar via de website. Het aantal gratis tickets is beperkt dus mis het niet!

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!