Maak uw bedrijf klaar voor de toekomst door IT-uitgaven te optimaliseren

Met de coronapandemie nog vers in het geheugen dient de volgende crisis zich alweer aan. Vanwege de inflatie en allerlei andere economische onzekerheden lijkt ons land namelijk in een nieuwe recessie te belanden, iets dat de Europese Commisisie onlangs ook al voorspelde. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat veel bedrijven overwegen te downsizen of duurzaamheidsinitiatieven pauzeren om zich tegen de recessie te wapenen. Maar een belangrijk – en vaak over het hoofd gezien – onderdeel waarop bedrijven kunnen besparen, zijn de kosten voor cloudapplicaties.

Toenemende complexiteit IT-landschap
De wereldwijde IT-uitgaven zullen in 2023 naar verwachting 4,6 biljoen dollar bedragen, een stijging van 5,1 procent ten opzichte van 2022. Met name in het softwaresegment wordt flinke groei verwacht. Reden voor deze verwachte stijging is dat bedrijven als reactie op de economische onrust verder willen digitaliseren om meer efficiëntie te realiseren. Een andere reden voor de stijgende IT-uitgaven is de toenemende complexiteit van het cloudlandschap.

Tegenwoordig wordt het succes van een bedrijf voor een groot deel bepaald door de prestaties van zijn applicaties. Werknemers zijn afhankelijk van applicaties om hun werk te doen, en als bedrijven niet aan deze behoefte kunnen voldoen, dan zal dit indirect een negatieve impact op de business hebben. Hierdoor zijn de prestaties van applicaties een cruciaal onderdeel van bijna elk bedrijf geworden. Dit heeft geleid tot de snelle ontwikkeling en soms ongecontroleerde implementatie van nieuwe technologieën binnen organisaties.

Beperkt inzicht in clouduitgaven
Het gevolg is dat veel bedrijven door de bomen het bos niet meer zien en niet in staat zijn om veel nieuwe kosten doeltreffend te beheersen. Volgens Gartner geven bedrijven die het beheer van cloudkosten over het hoofd zien of de cloud niet optimaal benutten, tot 40 procent te veel uit in de cloud. Deze onnodige uitgaven manifesteren zich op diverse manieren, zoals:

  • Software wordt aangeschaft maar beperkt gebruikt door werknemers.
  • De voordelen van automatisering die de cloud biedt, worden onvoldoende benut.
  • Opslagtools worden gekozen die niet passen bij het bedrijf.
  • Licentie- en servicekortingen worden onnodig over het hoofd gezien.

Zonder goed inzicht in de clouduitgaven is het erg lastig om de cloudinfrastructuur te optimaliseren. Eigen onderzoek van Crayon bevestigt dit en toont aan dat 54 procent van de bestuurders kostenoptimalisatie als grootste uitdaging van IT-beheer ziet. Soms wordt een probleem pas opgemerkt als een bepaalde limiet is bereikt – of erger nog, als een gebruiker een serviceticket indient. Koppel dat aan teams die in silo’s werken, los van andere afdelingen van de organisatie en die elk hun eigen ding doen, en de chaos is compleet.

Wat kunnen bedrijven doen?
Om deze uitdaging het hoofd te bieden, zijn er verschillende opties die bedrijven kunnen overwegen. Ze kunnen meer medewerkers inzetten om het gebruik en de status van applicaties te monitoren. Of er kunnen waarschuwingen worden ingesteld om te informeren wanneer een bepaalde limiet wordt overschreden. Het probleem met deze oplossingen is dat IT-afdelingen momenteel al kampen met een personeelstekort en daar komen dus nog bezuinigingen bij. Bovendien lossen ze de hoofdoorzaak van het probleem niet op: zichtbaarheid.

De echte oplossing ligt in het gebruik van software die alle cloudomgevingen in realtime monitort, beslissingen kan nemen en acties kan uitvoeren zodat alle applicaties de resources krijgen die ze nodig hebben wanneer ze die nodig hebben. Met deze software kunnen bedrijven de zichtbaarheid, transparantie en optimalisatie van al hun cloudplatformen verbeteren. Enkele voordelen zijn:

  • Silo’s tussen teams afbreken. Met één informatiebron voor applicatiebeheer krijgen de gehele IT-afdeling, maar ook de C-suite, in realtime volledige zichtbaarheid en meer controle over hun IT-infrastructuur.
  • Hogere IT-productiviteit. Door middelen automatisch toe te wijzen op basis van de realtime vraag garanderen bedrijven een betere werking van hun applicaties.
  • Kleinere CO2-voetafdruk. In plaats van dure overallocatie krijgen applicaties de resources die ze nodig hebben, wanneer ze die nodig hebben en wordt het dataverbruik geminimaliseerd, waardoor ook energie wordt bespaard.

Het gebruik van cloudapplicaties is momenteel ontzettend populair, dankzij de enorme innovaties en belangrijke voordelen op het gebied van flexibiliteit, snelheid en schaalbaarheid. Maar er kleven aan deze voordelen een paar belangrijke nadelen. Zo wordt de cloud steeds complexer en is het beheer ervan duur. Door een nauwkeurig beeld te krijgen van de clouduitgaven en het cloudgebruik kunnen bedrijven betere beslissingen nemen over hun cloudstrategie. Met het oog op een dreigende recessie kan dit een verrassende, maar significante kostenreductie met zich meebrengen.

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!