Dit is het programma van het ATEX & Process Safety 2025
Er komen nog meer interessante sessies bij dus houdt de pagina in de gaten.

Ontvangst en registratie
We heten je van harte welkom op Locatie 1931 in ‘s-Hertogenbosch. Parkeren is gratis en station ‘s-Hertogenbosch is op 18 minuten loopafstand.
Na jouw registratie staat de koffie en thee klaar op de beursvloer.

Kaarn Stepanosian
IECEx, ATEX, CSA and UL expert and trainer van ROVC Technische Opleidingen
Intrinsiek veilige systemen in de nieuwe installatienorm IEC 60079-14 – hoe werkt het?
Kaarn Stepanosian, IECEx, ATEX, CSA and UL expert and trainer van ROVC Technische Opleidingen
De nieuwste editie van IEC 60079-14 brengt belangrijke wijzigingen met zich mee voor de installatie en veiligheid van intrinsiek veilige (IS) systemen. Tijdens deze sessie duiken we in de impact van deze veranderingen en wat dit betekent voor ontwerpers, installateurs en veiligheidsprofessionals in explosiegevaarlijke omgevingen.
We bespreken onder andere de 1%-regel, een cruciale richtlijn die bepaalt hoe inductie en capaciteit in IS-circuits berekend moeten worden. Daarnaast kijken we naar permissible pairs, een nieuwe aanpak die meer flexibiliteit biedt bij het ontwerpen van veilige systemen zonder concessies aan veiligheid.
Wat zijn de uitdagingen en kansen en welke impact heeft de nieuwe norm op de dagelijkse praktijk? Sluit aan en ontdek hoe de nieuwste ontwikkelingen in IEC 60079-14 de toekomst van intrinsiek veilige installaties vormgeven!

Filip Verplaetsen
Professor aan de K. U. Leuven en de Universiteit Gent op het gebied van explosieveiligheid
Frederik Norman
Wetenschappelijk onderzoeker en explosieveiligheidsexpert
Explosies in Beeld: Van Stof tot Waterstof – Wat Gebeurt er Echt?
Filip Verplaetsen, professor Explosieveiligheid, K.U leuven & Frederik Norman, Wetenschappelijk onderzoeker en explosieveiligheidsexpert, K.U. Leuven
Stap in de wereld van explosieve realiteit tijdens deze dynamische en leerzame livesessie. Aan de hand van spectaculaire, gecontroleerde experimenten laten Filip Verplaetsen en Frederik Norman zien hoe snel het mis kan gaan – én hoe je dat voorkomt.
In deze vernieuwde demo ligt de focus op twee steeds relevantere risico’s in industriële omgevingen: stofexplosies en waterstofexplosies. Je ervaart van dichtbij hoe gevaarlijke situaties ontstaan, welke signalen je kunt herkennen en waarom juist gedrag een cruciale rol speelt in veiligheid.
Wat maakt een waterstofexplosie anders dan die van aardgas, propaan of butaan? En hoe kunnen ogenschijnlijk onschuldige stofdeeltjes leiden tot enorme krachtsexplosies? Deze sessie maakt het verschil tussen theorie en praktijk zichtbaar, hoorbaar én voelbaar.
Een unieke kans om inzicht te krijgen in het explosiegedrag van verschillende stoffen en om je bewustzijn rond procesveiligheid te verdiepen.
LIVE DEMO: DE ATEX & PROCESS SAFETY ESCAPEROOM
Beleef veiligheidstraining zoals je die nog niet eerder hebt meegemaakt. In deze real-life game stap je samen met collega’s een realistische werkomgeving in, vol met spannende en uitdagende situaties. Je wordt geconfronteerd met risicovolle scenario’s waarin je onder druk cruciale veiligheidskeuzes moet maken—zonder daadwerkelijk gevaar.
Deze interactieve escape room brengt theorie tot leven en maakt veiligheid tastbaar. Fouten maken mag hier wél, zodat je ervan leert en de boodschap écht blijft hangen.
Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn onder andere:
- ATEX
- Lock Out Tag Out (LOTO)
- Veiligheid, gezondheid en milieu
- Preventie van zware ongevallen (MAPP)
Schrijf je in voor de escaperoom en probeer samen met vakgenoten de beste tijd weg te zetten.
Bram van Beers
CEO & Founder van Lithium Safety Container
Live Demonstratie van een Lithiumbatterijbrand
Tijdens het ATEX & Process Safety congres krijg je de unieke kans om een indrukwekkende live demonstratie bij te wonen op de parkeerplaats. In deze demo wordt een realistische lithiumbatterijbrand nagebootst – een steeds vaker voorkomend risico in zowel industriële als consumentenomgevingen.
De focus ligt op de veilige opslag van lithiumbatterijen en het effectief bestrijden van brand die hierdoor kan ontstaan. Lithium Safety Containers toont hoe hun innovatieve aerosool blussysteem – dat de strijd aangaat met zowel hitte als zuurstof – een lithiumbrand snel en doeltreffend onder controle krijgt.
Deze demonstratie biedt niet alleen een spannend schouwspel, maar vooral ook waardevolle inzichten voor professionals die werken met risicovolle stoffen en installaties. Mis dit leerzame en spectaculaire moment niet!
Ingeborg Koopmans
Officier van justitie, Functioneel parket van Openbaar Ministerie
Strafrecht en veiligheid: voorkomen is beter dan genezen
Ingeborg Koopmans, Officier van justitie, Functioneel parket van Openbaar Ministerie
Hoe ga je om met veiligheid en regelgeving, voordat het écht misgaat? In deze sessie neemt Ingeborg Koopmans, Officier van Justitie bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, je mee in een wereld waar het strafrecht niet het startpunt, maar juist het laatste redmiddel is.
Iedereen weet: als de wet overtreden wordt, volgen er consequenties. Boetes, straffen, openbare zittingen — geen bedrijf of professional wil daarin verzeild raken. Maar wat als je die hele route kunt vermijden? Wat als je al op de werkvloer de juiste mindset en gedragsverandering kunt stimuleren, nog vóórdat een overtreding plaatsvindt?
In deze sessie ontdek je:
- Hoe je (arbeids)veiligheid écht verankert in de dagelijkse praktijk.
- Welke signalen je niet mag missen om risico’s voor te zijn.
- Waarom fouten waardevolle lessen zijn — als je ze op tijd herkent.
- Hoe kritische tegenspraak je organisatie weerbaarder en veiliger maakt.
Een boete of straf is een harde wake-up call — maar de échte winst zit in preventie. Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden en inzichten die niet alleen juridische valkuilen blootleggen, maar vooral laten zien hoe je ze kunt voorkomen.
Arief Dahoe
Explosion, Hydrogen Safety and Combustion Scientist
Veiligheidsaspecten Van Waterstof als Energiedrager
Arief Dahoe, Explosion, Hydrogen Safety and Combustion Scientist van Ministerie van Defensie
Waterstof is veelbelovend. Schoon, krachtig en onmisbaar in de energietransitie. Maar achter die groene belofte schuilt ook een serieuze veiligheidsuitdaging. Want hoe veilig is waterstof eigenlijk — als je kijkt naar productie, opslag, transport en gebruik?
Arief Dahoe, specialist op het gebied van explosieveiligheid, waterstof en verbranding bij het Ministerie van Defensie, neemt je in deze sessie mee in de wereld van risico’s waar je niet omheen kunt. Want als het misgaat, gaat het goed mis. En juist daarom is kennis van deze veiligheidsaspecten geen luxe, maar pure noodzaak.
Wat je kunt verwachten:
- Waterstofverbrossing — Hoe waterstof ongemerkt materialen kan aantasten en structurele zwakte veroorzaakt.
- Explosierisico’s — Wat gebeurt er bij een waterstofexplosie en hoe kun je dit scenario beheersbaar maken?
- Veiligheidsmaatregelen in de praktijk — Van wetgeving tot implementatie: zo bescherm je mensen, installaties en infrastructuur.
Of je nu werkt aan nieuwe waterstoftoepassingen of bestaande systemen beheert — deze sessie geeft je de inzichten om risico’s te herkennen, te beheersen en te voorkomen. Waterstof is de toekomst, maar alleen als veiligheid voorop staat.
Ochtendpauze met 1-op-1 gesprekken op het netwerkplein.
Koffie, connecties & concrete oplossingen
Even opladen? Tijdens de ochtendpauze geniet je van geurige koffie, verse thee, fruitwater, mineraalwater én slimme brainfoods die je energie geven voor de rest van de dag. Maar deze pauze is meer dan alleen bijtanken — dit is hét moment om in gesprek te gaan met collega’s, inspirerende sprekers, vakgenoten én toonaangevende solution providers uit de industrie.
Daarnaast starten de exclusieve 1-op-1 gesprekken:
Jij kiest zelf met wie je afspreekt. Of het nu gaat om een prangende uitdaging, frisse inzichten of een samenwerking die je verder brengt — dit is jouw kans om waardevolle connecties te leggen, kennis uit te wisselen en direct toepasbare oplossingen te ontdekken.
Maurizio Callerio
Export Manager Europe van Notra
SIL 3 safety instrumentation in explosive environments
Maurizio Callerio, Export Manager Europe van Notra
In explosieve omgevingen is één klein foutje al genoeg voor een groot incident. Betrouwbaarheid is hier geen optie, maar een absolute must. SIL 3-gecertificeerde systemen vormen de laatste verdedigingslinie tussen veilige bedrijfsvoering en catastrofale gevolgen.
Tijdens deze Engelstalige break-out neemt Maurizio Callerio, Export Manager Europe bij Notra, je mee in de wereld van Safety Instrumented Systems (SIS). Hij laat zien hoe SIL 3-rated components — zoals safety relays en intrinsiek veilige isolatoren — het verschil maken tussen veilige processen en ongecontroleerde risico’s.
In deze sessie leer je:
- Hoe de Probability of Failure on Demand (PFD) de betrouwbaarheid van je veiligheidsoplossingen bepaalt.
- Waarom SIL 3-apparatuur onmisbaar is in industrieën als Oil & Gas, Petrochemie en Mining.
- Hoe FMEDA-analyse (Failure Modes, Effects, and Diagnostic Analysis) de zwakke plekken blootlegt voordat het misgaat.
- Hoe line monitoring & mirroring functionaliteit helpen om fouten vroegtijdig te signaleren en je veiligheidssysteem realtime te bewaken.
Veiligheid is geen toeval. Ontdek hoe je met de juiste instrumentatie risico’s beheerst, personeel beschermt en kostbare assets veiligstelt — zelfs in de meest veeleisende, explosiegevaarlijke omgevingen.
⚠️ Let op: deze break-out wordt gegeven in het Engels.
Jos Mijnders
Elektrotechnisch & ATEX Deskundige van FMJ Elektro B.V.
Break-outsessie Most-common mistakes in de ATEX in de ogen van een inspecteur
Jos Mijnders, Elektrotechnisch & ATEX Deskundige van FMJ Elektro B.V.
Als voormalig inspecteur en tegenwoordig projectleider ATEX-inspecties weet Jos Mijnders als geen ander waar het vaak misgaat binnen ATEX-installaties en -bedrijfsvoering. In deze interactieve sessie neemt hij je mee in de wereld van ATEX, bekeken door de bril van een inspecteur.
Op een prikkelende en speelse manier daagt Jos je uit om je eigen kennis te toetsen. Welke fouten komen inspecteurs keer op keer tegen? Waar zitten de valkuilen – technisch én organisatorisch? Aan de hand van herkenbare praktijkvoorbeelden krijg je inzicht in veelvoorkomende afwijkingen en hoe je die kunt voorkomen.
Een sessie vol waardevolle inzichten, waarmee je het veiligheidsniveau van je installatie én de bescherming van je medewerkers naar een hoger plan tilt.
Alex Brady
Territory Manager EMEA van Expo technologies
Routes to Hazardous Area Certification: A Collaborative Approach to Ex Protection
Alex Brady, Territory Manager EMEA van Expo technologies
Ga mee op ontdekkingstocht in de wereld van projectontwikkeling voor eindgebruikers die werken met brandbare vloeistoffen, poeders of gassen. Hoe vind je de juiste balans tussen betrouwbare, doeltreffende apparatuur én de noodzakelijke certificering en veiligheidseisen? En wat doe je als standaardoplossingen simpelweg niet volstaan?
Tijdens deze sessie bespreken we herkenbare uitdagingen uit de praktijk en krijg je concrete handvatten aangereikt om hier slim mee om te gaan. Ontdek hoe een creatieve én samenwerkende aanpak het verschil kan maken – zeker wanneer de standaard geen passend antwoord biedt.
Wat neem je mee uit deze sessie?
- Inzicht in de belangrijkste uitdagingen bij projecten in explosiegevaarlijke omgevingen
- Begrip voor de spanningsvelden tussen effectiviteit, betrouwbaarheid en regelgeving
- Handvatten voor situaties waarin standaardproducten niet toereikend zijn
- Het belang van samenwerking en een oplossingsgerichte houding
Deze sessie wordt gegeven in het Engels.
Margreet Spoelstra
Senior adviseur-onderzoeker energie- en transportveiligheid van Nederlands Instituut Publieke Veiligheid
Waterstof en veiligheid – Hoe ventilatie en detectie ons kunnen helpen maar niet alles oplossen
Margreet Spoelstra, Senior adviseur-onderzoeker energie- en transportveiligheid van Nederlands Instituut Publieke Veiligheid
Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie, maar brengt ook veiligheidsuitdagingen met zich mee. In deze sessie onderzoekt Margreet Spoelstra (NIPV) hoe ventilatie en detectie effectief kunnen worden ingezet om de risico’s van waterstoflekken te beheersen.
Wat kun je verwachten?
- Ventilatie als veiligheidsmaatregel – Hoe voorkomt u de ophoping van explosieve mengsels? Waarom is mechanische ventilatie betrouwbaarder dan natuurlijke ventilatie?
- Ontwerp van ventilatiesystemen – Hoe houdt u rekening met de uitstroomrichting van waterstoflekken en obstakels in de ruimte?Detectie van waterstoflekken
- Welke technologieën zijn beschikbaar en hoe werken ze? Van puntdetectoren tot ultrasone sensoren.
- Plaatsing en eisen van detectiesystemen – Wat zijn de beste locaties voor waterstofdetectoren? Waar moet u op letten bij installatie en gebruik?
Deze sessie biedt praktische inzichten en concrete adviezen voor professionals die werken met waterstof.
René Ubbink
Directeur van U&D Industrial Safety
Rolf van Dijk
Directeur van U&D Industrial Safety.
Explosieveiligheid is breder kijken dan ATEX!
René Ubbink, Directeur van U&D Industrial Safety & Rolf van Dijk, Directeur van U&D Industrial Safety
Explosieveiligheid stopt niet bij ATEX. In deze interactieve workshop nemen René Ubbink en Rolf van Dijk je mee in een bredere kijk op veiligheid: een integrale benadering waarin explosieveiligheid, procesveiligheid én machineveiligheid samenkomen.
Aan de hand van een praktijkcasus verkennen we de risico’s, gevaren en beheersmaatregelen op deze drie fronten. We laten zien hoe de disciplines elkaar versterken en hoe een holistische blik leidt tot een krachtig en veilig ontwerp – van theorie tot toepassing in de praktijk.
Wat kun je verwachten? Inzichten in het samenspel tussen regelgeving, technische normen en veilige werkprocessen. Altijd met oog voor wat wettelijk vereist is én wat technisch verantwoord is volgens de stand van de techniek.
Kortom: een sessie voor iedereen die verder durft te kijken dan de standaard en wil bouwen aan écht veilige oplossingen.
Jeroen van der Prijt
Industrial Consultant, Bilfinger Tebodin Netherlands B.V.
Geert Henk Wijnants
Principal Integrity consultant van Bilfinger Engineering & Consultancy
Het Belang van Asset Management in een ATEX-omgeving
Jeroen van der Prijt, Industrial Consultant van Bilfinger Engineering & Consultancy | Geert Henk Wijnants, Principal Integrity Consultant van Bilfinger Engineering & Consultancy.
In explosiegevaarlijke (ATEX) omgevingen is effectief asset management van cruciaal belang. Niet alleen om de veiligheid van mens en installatie te waarborgen, maar ook om te voldoen aan strenge wet- en regelgeving én onnodige stilstand te voorkomen.
Tijdens deze workshop duiken we in de unieke risico’s en uitdagingen die gepaard gaan met assetbeheer in gezoneerde gebieden. Hoe zorg je ervoor dat installaties aantoonbaar veilig zijn? Hoe houd je grip op onderhoud, keuringen en documentatie? En vooral: hoe zorg je dat alles op orde is vóórdat het misgaat?
Aan de hand van een praktijkvoorbeeld laten we zien hoe goed georganiseerd asset management incidenten heeft voorkomen en tegelijkertijd de operationele efficiëntie heeft verhoogd. We delen praktische inzichten, tools en best practices om asset management op een proactieve, gestructureerde manier toe te passen in ATEX-omgevingen.
Wat levert deze sessie je op?
- Inzicht in de specifieke risico’s van asset management in explosiegevaarlijke zones
- Praktische handvatten voor een systematische, veilige aanpak
- Inspiratie uit de praktijk: hoe asset management de sleutel vormt tot veiligheid én continuïteit
Samen zorgen we voor een veiligere, efficiëntere werkomgeving.
Verzorgde lunchpauze met 1-op-1 gesprekken en netwerkmogelijkheden
Het is tijd voor een volledig verzorgde lunch om weer op te laden. Geniet van de beste catering terwijl je in contact komt met andere deelnemers of sprekers. Er is ook de mogelijkheid om meer 1-op-1 gesprekken in te plannen met toonaangevende experts uit de sector.
Eet smakelijk!
Chris Cloney
Managing Director van DustEx Research Limited
Understanding and Assessing Combustible Dust Hazards in the Facilities You Work With
Chris Cloney, Managing Director van DustEx Research Limited.
Stoffenexplosies vormen een ernstig, maar vaak onderschat risico in industriële omgevingen. In deze sessie gaan we dieper in op wat stofexplosies zo uniek maakt, en waarom ze wezenlijk anders zijn dan explosiegevaar door gassen of dampen. Begrip van deze verschillen is essentieel om écht effectieve maatregelen te kunnen treffen.
We vergelijken de Europese en Noord-Amerikaanse benaderingen van stofexplosiegevaar. Wat kunnen we leren van beide systemen? Waar zitten de sterktes, en waar lopen organisaties juist tegenaan?
Tot slot krijg je een helder, praktisch stappenplan aangereikt om in jouw werkomgeving stofgerelateerde risico’s te herkennen, beoordelen en beheersen. Of je nu net begint met het onderwerp of al ervaring hebt met ATEX en stof, deze sessie biedt direct toepasbare inzichten waarmee je de veiligheid in jouw organisatie kunt verbeteren.
Wat neem je mee uit deze sessie?
- Inzicht in hoe stofexplosies verschillen van gas- en vloeistofexplosies
- Bewustwording van de uitdagingen bij het beoordelen van stofexplosierisico’s
- Vergelijking van Europese en Noord-Amerikaanse aanpakken
- Een praktisch stappenplan om stofexplosiegevaar in de praktijk aan te pakken
Deze sessie wordt live verzorgd via een videoverbinding met internationale stofveiligheidsexpert Chris Cloney.
Willem Schimmel
Project Manager Riskcontrol / ATEX & Machine Safety
Hoe veilig werkt men in ATEX zones?
Willem Schimmel, Project manager / ATEX and machine safety consultant van Bureau Veritas B.V.
In omgevingen waar brandbare stoffen worden geproduceerd, verwerkt of opgeslagen, ontstaan gevarenzones die bijzondere eisen stellen aan de bescherming van werknemers. De focus ligt vaak op explosieveiligheid, zoals vastgelegd in de ATEX-richtlijn 1999/92/EG en het Arbeidsomstandighedenbesluit, maar daarmee is het verhaal niet compleet.
Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is het risico op vergiftiging door gevaarlijke stoffen in de lucht. Terwijl ook dát een cruciaal onderdeel is van een veilige werkomgeving. Volgens artikel 3.5g van het Arbobesluit is het waarborgen van de gezondheid net zo belangrijk als het voorkomen van explosies.
Tijdens deze sessie neemt Bureau Veritas je mee in een integrale benadering van veiligheid én gezondheid in gevarenzones. Je krijgt inzicht in de wettelijke verplichtingen, de praktische uitdagingen én de maatregelen die écht werken om risico’s te beheersen.
Wat kun je verwachten?
- Een helder overzicht van de relevante wet- en regelgeving
- Inzichten in zowel explosieveiligheid als blootstellingsrisico’s
- Praktische voorbeelden en adviezen om de veiligheid én gezondheid van werknemers te waarborgen
Wil je zeker weten dat je niets over het hoofd ziet in je veiligheidsbeleid? Dan mag je deze sessie niet missen.
Árpád Veress
Explosie expert van Ex Professional
Ex-Compliance and the Role of AI in Hazardous Environments
Árpád Veress, Explosie expert van Ex professional
Ex-compliance engineering is onmisbaar voor bedrijven die opereren in gevaarlijke (ATEX-)omgevingen. Maar het werken met data brengt uitdagingen met zich mee: informatie moet toegankelijk zijn voor de juiste mensen, terwijl gevoelige gegevens goed beschermd blijven. Compliance stopt daarbij niet na het ontwerp – het blijft van cruciaal belang gedurende de volledige levensduur van installaties.
Ook de manier waarop verantwoordelijkheden binnen een organisatie zijn verdeeld, heeft directe invloed op veiligheid, samenwerking en efficiëntie. Nieuwe technologieën – zoals AI-tools – kunnen hierin een sleutelrol spelen. Ze helpen processen optimaliseren, risico’s beheersen en compliance duurzaam borgen.
Tijdens deze sessie ontdek je hoe technologische innovatie bijdraagt aan beter databeheer, meer grip op risico’s en een veilige bedrijfsvoering in explosiegevaarlijke industrieën.
Mis deze live sessie met Árpád Veress niet – laat je inspireren door de kracht van technologie in compliance!
Brecht Kets
Game-based learning expert
Ontdek hoe jouw bedrijf de kracht van game-based learning kan gebruiken voor veiligheidstraining
Brecht Kets, Game-based learning expert Play it
Hoe zorg je ervoor dat veiligheidstrainingen écht blijven hangen én gedrag veranderen op de werkvloer? Play it ontwikkelt game-based learningoplossingen waarmee je medewerkers traint in het herkennen en voorkomen van onveilige situaties – interactief, realistisch én effectief.
Tijdens deze sessie ontdek je hoe je met serious games niet alleen de leerervaring verbetert, maar ook tastbare resultaten behaalt: minder incidenten, meer betrokkenheid en hogere opleidingsrendementen. Of het nu gaat om onboarding, veiligheid of risicobewustzijn – met onze oplossingen leer je door te doen, in een veilige digitale omgeving via pc, mobiel of VR.
Wat mag je verwachten?
- Een inspirerende demo van het meest impactvolle platform voor interactieve veiligheidstrainingen
- Inzicht in hoe gamification bijdraagt aan gedragsverandering en veiligheidsbewustzijn
- Concrete handvatten om je e-learning te upgraden naar krachtige G-learning
Ervaar zelf de kracht van spelend leren en ontdek hoe je veiligheidstrainingen naar een hoger niveau tilt!
Middagpauze met 1-op-1 gesprekken op het netwerkplein
Laad jezelf op met een hartige snack en een verfrissend glas frisdrank of fruitwater. Geniet van een ontspannen moment voordat het programma verder gaat.
Dit is hét moment om te netwerken met collega’s, sprekers, vakgenoten en toonaangevende solution providers uit de industrie. Daarnaast is dit de laatste kans om je 1-op-1 gesprekken te voeren – jij bepaald met wie en wanneer, zodat je de belangrijkste uitdagingen binnen jouw organisatie kunt bespreken.
John van Leeuwen
Business Development Manager Projects van Weidmüller Benelux B.V.
Hoe borgt u kwaliteit van uw klemmenkasten binnen uw organisatie?
John van Leeuwen, Business Development Manager Projects van Weidmüller Benelux B.V.
Voor toepassing van klemmenkasten in explosiegevaarlijke omgevingen is het selecteren van de componenten slechts een eerste stap in de wirwar van regels. Het samenbouwen moet worden getoetst aan de regels zoals die zijn vastgelegd in de normen die betrekking hebben op explosieveiligheid en de betreffende beschermingstechnieken die men toepast. In de praktijk blijkt dat veel klemmenkasten niet met de juiste documenten worden uitgeleverd en niet voorzien zijn van de juiste certificaat informatie. Hiermee gaat de verantwoording op de beheerder van de installatie.
Naast het aspect van veiligheid is er natuurlijk ook nog een praktische kant voor het werken met en aansluiten van klemmenkasten. Van de juiste wartels tot en met het plaatsen van de DIN-rail met klemmen is kennis en ervaring nodig om niet voor verrassingen te staan tijdens de installatie. In deze presentatie wordt inzicht gegeven in de noodzakelijke informatie en competenties op het gebied van engineering.
Bernd-Jan Overbosch
Cluster Manager
Samen Slimmer Veilig: samenwerken als sleutel tot veiligheid
Bernd-Jan Overbosch, Cluster Manager van NPAL
Veiligheidsvraagstukken zijn vaak complex en technisch — maar echte vooruitgang ontstaat pas wanneer mensen samenwerken. In deze sessie neem ik je mee in de wereld van NPAL, een stichting dat fabrieken en hun partners in Noord-Nederland verbindt rondom o.a. veiligheid. Met het project Samen Slimmer Veilig laten we zien hoe openheid, vertrouwen en gezamenlijke ambitie leiden tot structurele verbeteringen, ook op het gebied van ATEX & Process Safety.
Deze sessie is geen technisch verhaal, maar een uitnodiging tot samenwerken. Want veiligheid verbeteren doe je niet alleen.
Na deze sessie weet je:
- Wat het NPAL-netwerk doet om samenwerking en veiligheid te versterken
- Hoe het project Samen Slimmer Veilig in de praktijk werkt
- Ga je naar huis met inspiratie én praktische handvatten om de samenwerking op te zoeken
Gerold Kort
Senior ATEX Consultant van Kader Group
Monstername en interpretatie stofexplosiekarakteristieken
Gerold Kort, Senior ATEX Consultant van Kader Group
Elke risicoanalyse inzake explosieveiligheid, betreffende poeders, begint met het in kaart brengen van de explosiekarakteristieken. Echter, wat gaat er allemaal mis bij het nemen van monsters? En wat betekenen de stofexplosiekarakteristieken precies voor jouw bedrijf of situatie? In deze sessie gaan we in op hoe representatieve monsters te nemen en hoe de eigenschappen van brandbare poeders te interpreteren. Het gevolg is een risicoanalyse die goed is afgestemd op de tijger in de kooi.
Wat kun je verwachten?
- Kennisoverdracht, opleidingen en trainingen
- Normen, richtlijnen en wet- en regelgeving
- Procesveiligheidsbeheer en Risicobeoordeling
Nancy Vermeulen
Founder, Private Astronaut Trainer & Lecture van Space Training Academy
De Kracht van Samenwerken: Veiligheidsinzichten uit de Ruimte- en Luchtvaart
Nancy Vermeulen, Founder, Private Astronaut Trainer & Lecture van Space Training Academy
Tijdens de afsluitende keynote neemt Nancy Vermeulen ons mee in de wereld van veiligheid binnen de ruimte- en luchtvaart, waar innovatie en samenwerking hand in hand gaan. Ze belicht hoe samenwerking met diverse stakeholders essentieel is om veiligheid te waarborgen in een sector waar grenzen continu worden verlegd. Nancy laat zien hoe de ruimtevaart niet alleen een katalysator is voor technologische vooruitgang, maar ook een bron van waardevolle inzichten voor andere industrieën.
Nancy slaat een unieke brug tussen veiligheid in de ruimte- en luchtvaart en ATEX & Process Safety. Ze toont hoe de strikte veiligheidsprotocollen en innovatieve technologieën uit deze veeleisende sectoren toepasbaar zijn op industriële processen. Denk aan manieren om explosieveiligheid te verbeteren, risico’s te minimaliseren en samenwerking tussen experts te bevorderen. De ruimtevaart bewijst dat met een gezamenlijke aanpak grote uitdagingen overwonnen kunnen worden.
Daarnaast inspireert Nancy om buiten de gebaande paden te denken en een ondernemende mindset te ontwikkelen. Ze onderstreept het belang van authentiek en verantwoordelijk leiderschap in het omgaan met complexe uitdagingen. Door ruimtevaartprincipes te vertalen naar praktische toepassingen in andere sectoren, laat ze zien hoe innovatie, leiderschap en samenwerking organisaties kunnen versterken en een veilige toekomst kunnen bevorderen.
Met haar achtergrond als ex-commercieel piloot-instructeur, haar academische expertise in natuur- en sterrenkunde en haar praktijkervaring als commandant van een Mars-simulatie, biedt Nancy een unieke visie op veiligheid, innovatie en leiderschap. Als oprichter van de Space Training Academy bereidt ze sinds 2018 privéastronauten en wetenschappers voor op hun eerste stappen in de ruimte. Haar missie? Het universum dichter bij mensen brengen en samenwerking stimuleren voor een veiligere toekomst.