Programma

1931 Congrescentrum, 's-Hertogenbosch

6 juni 2024

De eerste sessie is bekend! Houd deze pagina in de gaten voor het programma van ATEX & Process Safety 2024

Ad van Riel

Ad van Riel

Directeur van REASeuro

Explosieve Veiligheid voor een Risicovrije Samenleving

Ad van Riel, Directeur, REASeuro

REASeuro is gespecialiseerd in het opsporen en veiligstellen van oude oorlogsexplosieven, en biedt geavanceerde oplossingen voor veiligheidsvraagstukken met betrekking tot explosieven. Het bedrijf ondersteunt instanties zoals de politie en Koninklijke Marechaussee.

Als keynote spreker deelt directeur Ad van Riel zijn diepgaande inzichten in een cruciaal domein: het opsporen en ruimen van Niet Gesprongen Explosieven (NGE). Tijdens deze sessie belicht hij de betekenis van veiligheid als het kloppende hart van hun onderneming.

Wat heeft REASeuro te maken met ATEX & Process Safety? Voor beide staat slechts één product voorop: Veiligheid. Het bedrijf draagt effectieve oplossingen aan voor complexe veiligheidsuitdagingen, waarmee het bijdraagt aan het creëren van een veiligere samenleving. Met een focus op een 0-ongevallenbeleid en risicobeheersing. Dit betekent risico’s managen en aangaan, dus geen risico’s mijden.

Jef Snoeys

Jef Snoeys

European Standardization Committee CEN TC 305 van CEN-CENELEC

Constructieve explosieveiligheid in de praktijk

Jef Snoeys, European Standardization Committee CEN TC 305 van CEN-CENELEC

In deze sessie over explosiebeveiliging worden voornamelijk constructieve maatregelen besproken.  Waar preventieve maatregelen de waarschijnlijkheid van het optreden van een explosie reduceren, zijn constructieve beveiligingen erop gericht de uitwerkingen van optredende explosies te beheersen. Sommige beveiligingssystemen zullen zowel de explosiedruk als explosievlam controleren, maar in sommige gevallen zal het volstaan om enkel de explosievlam te stoppen.  Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk worden verschillende toepassingen besproken van constructieve explosiebeveiligingsmaatregelen waarbij het vooropgestelde doel, het beheersen van explosiedruk en/of explosievlammen, bereikt kan worden op verschillende manieren. Omwille van de nodige hoge bedrijfszekerheid die er verwacht wordt van constructieve explosiebeveiligingssystemen, wordt er in deze sessie ook ingegaan op normering en certificatie van deze systemen.  Deze sessie is gericht op professionals die betrokken zijn bij het ontwerpen en bouwen van installaties in sectoren waar explosiegevaar aanwezig is en benadrukt het belang van proactieve maatregelen om personeel en apparatuur te beschermen.

Paul van Norden

Paul van Norden

ATEX Expert van FrieslandCampina

Leren van incidenten die bijna of helemaal mis gingen!

Paul van Norden, ATEX Expert, FrieslandCampina

Wie incidenten deelt verlaagt de kans dat ze zich vermenigvuldigen! Dat is de insteek van deze lezing: om vanuit een aantal boeiende incidenten belangrijke leerpunten te halen, die breder toepasbaar zijn dan de betreffende situatie alleen.

Paul van Norden is sinds 2017 global ATEX expert binnen FrieslandCampina en is in deze hoedanigheid betrokken bij onderzoeken van (bijna)incidenten. Vóór 2017 heeft hij menig gasexplosie onderzocht. Hij zal vertellen over incidenten binnen en buiten FrieslandCampina: de oorzaken, leerpunten, hoe lessen te delen, en tips voor incident-onderzoeken. Hij hoopt u op zijn minst één eye-opener mee te geven!

FrieslandCampina

Binnenkort volgen er meer sessies

EXPLOSIEVE INZICHTEN: EEN DIEPGAANDE DIALOOG OVER ATEX-RICHTLIJNEN

Explosieveiligheid zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Immers, in een fractie van een seconde kan uw wereld, en wellicht die van vele anderen, er heel anders uitzien. Niets is zo verwoestend als een gas- of stofwolk die ongecontroleerd tot ontbranding komt.

De werkgever is op grond van de Arbowet verplicht een beleid te voeren dat erop gericht is de werknemers te beschermen tegen explosiegevaar. Het arbeidsomstandighedenbesluit (artikel 3.5 a-f) bevat de bepalingen van de Europese richtlijn 1999/92/EG (ook wel bekend als ATEX 153). De regels voor producten die bestemd zijn voor gebruik van apparatuur explosieve atmosferen staan in de ATEX-richtlijn 114.

Programmacommissie

Gerdian Jansen

Gerdian Jansen

ATEX-specialist, Lid diverse normcommissies

Fokko van de Koppel

Fokko van de Koppel

Adviseur Explosieveiligheid / HVK van KWA Bedrijfsadviseurs B.V.

Paul van Norden

Paul van Norden

ATEX Expert van FrieslandCampina

Karel Neleman

Karel Neleman

ATEX-DOCENT BIJ NCOI

Meld u vandaag nog aan en laat u inspireren!

Claim uw ticket

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!