Data als grootste risico voor overheidsinstanties?

Data, data, data! Het wordt tegenwoordig gezien als een van de belangrijkste assets voor zowel private bedrijven als overheidsinstanties. Door het verzamelen en gebruiken van data kan vele malen efficiënter gewerkt worden, dalen de kosten en kan er meer omzet gedraaid worden. Maar met name voor de overheid zit er een enorm risico aan het gebruik van data, zoals dit jaar aan het licht gebracht is door de toeslagenaffaire.

Dat het fout gegaan is bij de Belastingdienst is geen verrassing, maar waar is het precies fout gegaan? Dit is op meerdere fronten gebeurd, maar aan de grondslag hiervan staan de bezuinigingen binnen de belastingdienst. Door alle bezuinigingen kampt de Belastingdienst met een personeelstekort, wat inhoudt dat niet elke aangifte dezelfde aandacht kan krijgen en dat de menselijke maat moeilijker te hanteren valt.

Mede hierdoor is effectief datagebruik cruciaal geworden. Gezien er niet genoeg capaciteit is om alles te controleren, moeten er keuzes gemaakt worden en dit is exact wat er fout gegaan is met de toeslagen. Met de gigantische hoeveelheid gegevens die de Belastingdienst heeft, kunnen bepaalde signalen en patronen automatisch gedetecteerd worden. Bijvoorbeeld op het gebied van verdachte aangiftes of profilering met aanzien van de kans dat iemand probeert te frauderen. De gevallen met een hoger risico krijgen dan uiteraard prioriteit en worden uitvoeriger behandeld. Dit gebruik van data is wat heeft geleid tot grote woede en onrust.

Dit zijn praktijken die vaak door het (hoger) management worden opgelegd. Het uitvoerend personeel zit dan met protocollen en processen die opgelegd worden, waardoor de menselijke maat verloren kan gaan. Wanneer er standaardprocedures vastgesteld worden binnen welke organisatie dan ook, is er een groot risico dat dit ten koste gaat van de flexibiliteit en het zelfstandig nadenken van medewerkers.

De nodige veranderingen binnen de overheid

Naast het feit dat er meer mensen nodig zijn om alles in goede banen te leiden, zijn er belangrijke zaken die moeten gebeuren. Zaken die voor u als professional in de publieke sector essentieel zijn. Zo is er ten eerste een flexibelere manier van leidinggeven nodig: coachend leidinggeven. In plaats van vasthouden aan protocollen moet het uitvoerend personeel juist gecoacht en aangemoedigd worden om (binnen bevoegdheid) zelf beslissingen te nemen. Zo kan men teruggaan naar een persoonlijkere aanpak.

IMF Academy

Wanneer u of uw collega’s verantwoordelijk zijn voor het leidinggeven van een team, dan is de schriftelijke cursus Coachend Leidinggeven wellicht de eerste essentiële stap naar nieuw leiderschap en veranderingen binnen overheidsinstanties. U leert dan om op een praktische wijze uw medewerkers te ondersteunen voor een beter resultaat en u geeft hen de kracht om binnen hun functie meer initiatief te tonen. Volg deze topcursus om de leider te worden die uw personeel verdient.

Carrière kansen in de publieke sector zijn er niet alleen op het gebied van HRM, maar bijvoorbeeld ook in de ICT of datamanagement. Maar welke stap is de beste stap voorwaarts voor u? Neem eens geheel vrijblijvend contact op via +31 (0)40 246 02 20 of mail IMF Academy voor persoonlijk advies.

Nuttig? Deel dit bericht!