5 tips van Quentic voor succesvolle veiligheidsrondes

Veiligheidsrondes zijn een essentieel onderdeel van veiligheid en gezondheid op het werk. Maar hoe zorgt u voor een goede betrokkenheid en dat niets over het hoofd wordt gezien? Hieronder 5 tips!

Een Safety Walk is een visuele inspectie van de werkplek om potentieel onveilige en onveilige omstandigheden op te sporen, aan te pakken en om te helpen routines en gewoonten te doorbreken waarbij risico’s niet meer worden waargenomen. Hierbij kan HSEQ software overigens goed ondersteunen, met name wanneer deze ook via een app te bedienen is.

1. Definieer het gebied
Wanneer de veiligheidswandeling te lang is of te veel stops bevat, kunnen deelnemers hun aandacht verliezen. Verdeel lange safety walks in meerdere rondes. Tip: loop een testronde om er zeker van te zijn dat de lengte geschikt is en aansluit bij het doel. Houd ook rekening met vragenrondes voor de duur van de veiligheidsronde.

2. Vooraf gedefinieerde vragen
Het is aan te raden om vooraf gedefinieerde vragen te gebruiken om de focus te waarborgen. Fouten worden zo gereduceerd en het minimaliseert het risico dat belangrijke details minder aandacht krijgen of zelfs worden vergeten.

3. Gebruik hulpmiddelen
Het gebruik van een (digitale) tool tijdens uw veiligheidswandeling om observaties of incidenten direct vast te leggen is zeker aan te bevelen. Het maakt vervolgwerk eenvoudiger en hiermee wordt het risico om achteraf details te vergeten gereduceerd.

4. Nodig nieuwe deelnemers uit
Door werknemers te uitnodigen wordt het veiligheidsbewustzijn verhoogd. Bovendien zien nieuwe deelnemers misschien nieuwe issues, risico’s of doen ze suggesties voor betere voorzorgsmaatregelen. Nodig zowel nieuwe als ervaren werknemers uit. Denk ook aan tijdelijke medewerkers.

5. Jaarplan
Door volle agenda’s is het gemakkelijk om veiligheidswandelingen te vergeten, daarom is het goed een jaarplan te ontwikkelen. Suggestie: stel geautomatiseerde herinneringen in voor alle deelnemers. Dit vermindert het risico dat deelnemers de veiligheidswandeling vergeten of niet kunnen deelnemen.

Webinar ‘Wat is de juiste HSEQ software voor mijn organisatie?’
Software kan safety walks optimaliseren, snelle rapportages waarborgen en nog veel meer. Maar hoe kiest u nu de juiste software die geschikt is voor uw organisatie. Leer hier alles over tijdens het webinar ‘Hoe kies ik de juiste HSEQ software’. Datum en tijd: 15 februari van 10.00 tot 10.30 uur. Kunt u niet? Wanneer u zich aanmeldt, krijgt u achteraf toegang tot de opgenomen versie!

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!