Programma 2025

30 januari 2025

DeFabrique, Utrecht

Dit wordt het programma van 2025:

Bezoek samen met vakgenoten het volledig verzorgde congres, netwerk met vakgenoten, en kom in contact met 60+ oplossingsaanbieders. Zoals ieder jaar stelt u zelf uw persoonlijke programma samen. Laat u inspireren, kom in contact met vakgenoten en blijf op de hoogte van de laatste trends en nieuwste ontwikkelingen!

  • ATEX, brandbeveiliging en gevaarlijke stoffen
  • Fysieke machine- en veiligheidsafscherming
  • Industriële automatisering en -instrumentatie
  • Management- en informatiesystemen
  • Normen, richtlijnen en wet- en regelgeving
  • Opleidingen, trainingen, inspectie, certificering
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
  • Procesveiligheid
  • Signalisatie, visualisatie en documentatie
  • Veiligheidscultuur en -gedrag

Ontvangst en registratie op het netwerkplein

Ontvangst en registratie op het netwerkplein

Vliegen en Rijden: Veiligheid in de Wereld van de PAL-V

Marco van den Bosch, CCO, PAL-V

PAL-V, het bedrijf achter ‘s werelds eerste FlyDrive voertuig (vliegende auto), staat aan de vooravond van het uitbrengen van hun revolutionaire voertuig. Maar met deze baanbrekende innovatie komen ook aanzienlijke veiligheidsuitdagingen naar boven.

Wat als de innovatie sneller gaat als de wet- en regelgeving? Hoelang duurt het voordat je echt de lucht in mag? In deze presentatie zal Marco van den Bosch, CCO bij PAL-V dieper ingaan op de unieke veiligheidsrisico’s die gepaard gaan met het ontwikkelen van een voertuig dat zowel op de weg als in de lucht kan opereren. Hoe waarborgt PAL-V de veiligheid van gebruikers en omstanders in een geheel nieuw domein van mobiliteit?

Deze keynote biedt een fascinerende inkijk in de balans die nodig is tussen innovatie en veiligheid binnen een hoogtechnologische omgeving

Mitchel Viljeer

Mitchel Viljeer

Teamleider Stadsbeheer, Gemeente Rotterdam

Een glimlach is de kortste afstand tussen mensen

Mitchel Viljeer, Teamleider Stadsbeheer, Gemeente Rotterdam

In een wereld waar veiligheid en samenwerking centraal staan, draait het niet alleen om regels en procedures, maar ook om de menselijke factor. Mitchel Viljeer laat zien hoe een glimlach en een positieve benadering de kortste weg vormen naar verbinding en vertrouwen tussen mensen. In deze sessie deelt hij inspirerende verhalen vanuit zijn eigen ervaring in zowel de sport als zijn werk bij de Gemeente Rotterdam. Hij illustreert hoe simpele gebaren, zoals een glimlach, niet alleen de werksfeer kunnen verbeteren, maar ook bijdragen aan betere samenwerking en teamdynamiek binnen de veiligheidssector.

Leerpunten voor het publiek: 

Leiderschap en waardering: Hoe deze bijdragen aan een veilige en positieve werkomgeving door medewerkers te motiveren en te inspireren.

Bevorderen van werkplezier en teambuilding: Het creëren van een werkomgeving waar iedereen zich gewaardeerd voelt, wat resulteert in een sterkere teamgeest.

De kracht van zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen: Hoe deze kwaliteiten helpen om uitdagingen aan te gaan en te overwinnen, wat essentieel is in veeleisende werksituaties.

Praktische tips rondom werkgeluk en vitaliteit: Concrete adviezen om zowel fysieke als mentale gezondheid op de werkvloer te stimuleren.

Persoonlijke ontwikkeling: Het belang van blijvende groei en ontwikkeling als sleutel tot langdurig succes en tevredenheid binnen teams.

Henk Brans

Henk Brans

Onderzoeker-Adviseur Veilige Energietransitie, Nederlands Instituut Publieke Veiligheid

Presentatie Scenarioboek Energietransitie

Henk Brans, Onderzoeker-Adviseur Veilige Energietransitie, Nederlands Instituut Publieke Veiligheid

Parameter: Innovatie:

De energietransitie brengt nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee voor burgers, bedrijven en hulpverleners. Voor incidenten met nieuwe of alternatieve energiebronnen en energiedragers bestonden eerder nog geen uitgewerkte incidentscenario’s. Het NIPV biedt nu met 36 nieuwe incidentscenario’s in het Scenarioboek Energietransitie een toegankelijke en wetenschappelijk onderbouwde kennisbasis voor het adviseren over veiligheidsaspecten bij projectaanvragen rondom de energietransitie.

Alle scenario’s zijn ontleend aan (infrastructurele) energietransitieprojecten waarmee veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten in de praktijk te maken hebben (gehad) en waarover zij adviseren. Denk aan een thermal runaway van een Li-ion buurtbatterij in een kelder, een lekkage van een hogedruk waterstofleiding in de haven, of een brand in een opslag met Li-ion batterijen. Daarnaast komen ook incidenten met ammoniak, methanol, LNG, zonnepanelen en LOHC’s aan bod.

Tijdens deze presentatie behandelen we de drie scenariokaarten die betrekking hebben op Li-ion batterijen. Daarna is er ruimte voor vragen en het delen van ideeën voor nieuwe scenario’s.

Scenario’s bekijken? Ga naar de website Scenarioboek Energietransitie:

www.scenarioboeken.nipv.nl

Martijn Flinterman

Martijn Flinterman

Senior Adviseur Integraal Veiligheidsmanagement Aanleg en Onderhoud van Rijkswaterstaat

Regels en Innovatie: Een dynamisch evenwicht binnen organisaties

Martijn Flinterman, Senior Adviseur Integraal Veiligheidsmanagement Aanleg en Onderhoud, Rijkswaterstaat

Organisaties staan voor de uitdaging om veiligheid niet als een last, maar als een waardevolle, strategische factor te zien. Hoe kunnen organisaties een goede balans vinden tussen papier en praktijk, dus zonder te vervallen in ofwel bureaucratie of anarchie? Martijn Flinterman, een ervaren socioloog in organisatie- en veiligheidsvraagstukken, deelt inzichten over het belang van een adaptieve benadering van veiligheid. Uitgangspunt is dat veiligheidsmanagement niet per se een direct meetbare bedrijfswaarde creëert, maar dat rigide naleving van regels ook kan belemmeren dat werk aanpast aan dynamische situaties.

Martijn begint met een presentatie waarin hij kritische lessen uit recente onderzoeken aanhaalt, zoals de waarde en beperkingen van veiligheidsprestatie-indicatoren, bias in incidentonderzoeken, en het balanceren tussen standaardisatie en spontane innovatie. Deelnemers worden betrokken via een Mentimeter-peiling, waarin zij hun grootste uitdagingen rondom veilig innoveren kunnen delen. In kleine groepjes gaan deelnemers vervolgens in gesprek om oplossingen te bespreken en te zoeken naar gezamenlijke rode draden.

Marije Oosterheert

Marije Oosterheert

Operationeel Manager Safety Culture van Kader Group

Amira Zorgui

Amira Zorgui

Adviseur & Trainer Safety Culture van Kader Group

Serious Gaming = serious business!

Marije Oosterheert, Operationeel Manager Safety Culture & Amira Zorgui, Adviseur & Trainer Safety Culture, Kader Group

Veiligheid is serious business, maar werken aan veiligheid is ook leuk!

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Serious Gaming een effectieve methode is om gedrag en cultuur op een interactieve, speelse manier te verbeteren. Door ervaringsgericht te leren, in plaats van enkel naar theorie te luisteren, wordt veiligheidsbewustzijn blijvend versterkt. Het gezamenlijk beleven van veiligheidssituaties creëert ruimte voor dialoog en stimuleert actief bewustzijn.

Wil je ontdekken hoe je jouw collega’s op een toegankelijke en energieke manier met elkaar in gesprek kunt brengen over veiligheid? Wij bieden werkvormen die medewerkers motiveren, bijdragen aan psychologische veiligheid en hen activeren om open en betrokken met elkaar in gesprek te gaan. Deze werkvormen faciliteren niet alleen het gesprek over veiligheid, maar zorgen ook voor betrokkenheid en verantwoordelijkheid op de werkvloer.

Laat je inspireren en ervaar zelf hoe veiligheid bespreekbaar en verbindend kan zijn. Samen maken we van veiligheid een levend en gedeeld onderdeel van de werkcultuur!

Deze workshop wordt u aangeboden door Kader Group

Pascal Overwijn

Pascal Overwijn

Productspecialist Hand & Workplace safety, Lyreco

Het belang van verwarmd water in nooddouches

Pascal Overwijn, Productspecialist Hand & Workplace safety, Lyreco

Nooddouches. Als alles goed gaat, heb je ze nooit nodig. Als het mis gaat, zijn ze een essentieel onderdeel van een doordacht noodplan. Maar het 15 minuten lang staan onder minimaal 60 liter per minuut ijskoud water kan een koudeschok veroorzaken. Daarom is er een richtlijn toegevoegd aan de EN15154 norm. Door verwarmd water tussen de 15 en 26 graden te gebruiken in nooddouches, vermijd je dit risico en worden chemische vloeistoffen beter verdund en afgevoerd. Samen met Haws biedt Lyreco Intersafe oplossingen op maat voor jouw werksituatie. Bovendien zijn deze aan te sluiten op de bestaande systemen.

Deze presentatie wordt u aangeboden door: Lyreco Intersafe

Edwin Ferdinandus

Edwin Ferdinandus

Senior Accountmanager | MVK | Sdu - Toxic

Inspectie van gevaarlijke stoffen; een praktische benadering

Edwin Ferdinandus, Senior Accountmanager |MVK|, Sdu

Elk jaar veroorzaakt overmatige blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk in Nederland circa 3.000 sterfgevallen. Een onthutsend cijfer waardoor de NL Arbeidsinspectie dit thema scherp in het oog houdt én een cijfer dat de scherpe noodzaak van een goed arbobeleid voor gevaarlijke stoffen onderstreept.

Deze praktijkgerichte workshop van Edwin Ferdinandus leidt je door het vierstappenplan van het Ministerie van SZW, dat vaak als blauwdruk dient voor controles van de NLA. De nadruk ligt op essentiële aspecten zoals: het starten van een effectieve inventarisatie, het prioriteren van je gevaarlijke stoffen, aandachtspunten voor blootstellingsbepaling en risicobeperkende maatregelen.

Na deelname ben je uitgerust met praktische vaardigheden voor een doeltreffend beleid omtrent het werken met gevaarlijke stoffen, wat bijdraagt aan een veiligere werkomgeving.

Deze workshop wordt u aangeboden door: SDU – Toxic

Denny Yau

Denny Yau

Industrial Security Specialist van Pilz Nederland

De nieuwe Machineverordening en Industrial Security: Wat zijn de aandachtspunten?

Denny Yau, Industrial Security Specialist, Pilz Nederland

Op 20 januari 2027 vervangt de nieuwe Machineverordening de huidige Machinerichtlijn. Met de nieuwe Machineverordening zijn er grote veranderingen op komst. Zo houdt de verordening rekening met het toenemende belang van Industrial Security en wordt dit een verplicht element voor de veiligheid van machines. Voor machinebouwers worden straks ook eisen uit andere rechtgebieden gesteld, bijvoorbeeld de Cyber Resilience Act. Dit maakt dat Industrial Security een van de belangrijkste onderwerpen van de Machineverordening wordt. In zijn presentatie vertelt Denny Yau meer over welke procedurele, organisatorische en technische veranderingen er op u afkomen op het gebied van de nieuwe Machineverordening en Cyber Security.

Deze break-out wordt u aangeboden door PILZ/

Arno de Jong

Arno de Jong

Afdelingsleider machineveiligheid van Hoogewerf Safety Solutions

Eerste hulp bij robots

Arno de Jong, Afdelingsleider machineveiligheid, Hoogewerf Safety Solutions

Praktische inzichten en tips voor een veilige en betrouwbare inzet van robots op de werkvloer. Leer hoe verschillende partijen samenwerken om veiligheidsrisico’s effectief te beheersen gedurende de gehele levenscyclus van robots

Een veilige inzet van robots op de werkvloer vereist samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder fabrikanten, inkopers, leveranciers, systeemintegratoren, eindgebruikers en veiligheidskundigen. Elke partij heeft daarbij zijn eigen belangen en expertise, wat het verzorgen van een aantoonbaar veilige installatie soms uitdagend kan maken. In deze sessie biedt Arno praktische inzichten en tips voor alle betrokkenen om gezamenlijk te zorgen voor een veilige en betrouwbare robotinstallatie. De leerdoelen van deze sessie zijn:

1.    Rollen, taken en verantwoordelijkheden: Inzicht in de invloed van de verschillende belanghebbenden op de veiligheid van robotinstallaties.
2.    Wet- en regelgeving: Inzicht in de relevante eisen en normen op het gebied van robotveiligheid.
3.    Kansen en bedreigingen: Wat gaat er goed in de praktijk en welke aandachtspunten verdienen extra aandacht
4.    Praktische tips: Direct toepasbare adviezen om veiligheidsrisico’s gedurende de gehele levenscyclus van robots te beheersen.

Deze sessie biedt een hands-on benadering om betrokken partijen te ondersteunen bij het succesvol realiseren van robotveiligheid.

Deze workshop wordt u aangeboden door Hoogewerf Safety Solutions.

Jan Meinster

Jan Meinster

Landelijk projectleider industriële veiligheid bij LEC IV

Brandblusschuim vervangen; stap voor stap van PFAS naar fluorvrij

Jan Meinster, Landelijk projectleider industriële veiligheid bij LEC IV

Het gebruik van verschillende PFAS in brandblusschuim wordt door ‘Europa’ steeds verder ingeperkt. Daardoor moeten (industrie)bedrijven en overheden (o.a. de brandweer) de overstap maken naar fluorvrij blusschuim. Het LEC IV maakte een ‘MOC-handreiking blusschuimtransitie’ voor toepassing bij industriële bedrijven. Die wordt tijdens de sessie kort besproken. En er wordt aangehaakt bij de actualiteit; welke beperkingen zijn er en komen er spoedig aan en hoe pakken overheden en bedrijven hun rol? Welke problemen en kansen levert dat u op?

Marieke Bleyenbergh

Marieke Bleyenbergh

Director Health, Safety, Environment & Security van Akzo Nobel N.V.

Be Human – Be Safe: De Menselijke Kant van Veiligheidsleiderschap

Marieke Bleyenbergh, Director Health, Safety, Environment & Security van Be Human Be Safe

In deze energieke keynote neemt Marieke Bleyenbergh, oprichter van Be Human – Be Safe, het publiek mee op een reis om de menselijke kant van veiligheidsleiderschap te ervaren. Door verhalen, reflectie en muziek leert u over de kernwaarden zorg, respect en kwetsbaarheid—deze zijn cruciaal voor een sterke veiligheidscultuur. Het publiek kan nadenken na over hun eigen fouten, hoe moeilijk het kan zijn om deze toe te geven, en hoe deze momenten kansen bieden om te groeien. Ze ontdekken ook hoe empathie en emotionele intelligentie veiligheid kunnen transformeren van een verplichting naar een overtuiging binnen de organisatie. Bereid u voor om veiligheid te vieren en ga naar huis met nieuwe ideeën om verandering te leiden in uw organisatie. Doe mee aan deze unieke keynote die hart, energie en leiderschapstransformatie samenbrengt.

Wim Boonstra

Wim Boonstra

OT-Cybersecurity Expert van Kader Group

Jeroen Heijkants

Jeroen Heijkants

Senior Consultant Machineveiligheid van Kader Group

Veiligheidsincidenten veroorzaakt door hackers: ben jij voorbereid?

Wim Boonstra, Cybersecurity Expert & Jeroen Heijkants, Senior Consultant Machineveiligheid van Kader Group

Het aantal incidenten in industriële omgevingen als gevolg van cyberaanvallen neemt toe. Deze incidenten hebben steeds vaker fysieke gevolgen met potentieel hoge veiligheidsrisico’s. Hoe kwetsbaar is jouw organisatie? Wat kun je doen om je organisatie en je digitale industriële systemen weerbaarder te maken tegen hackers? En wat hebben NIS2 en de nieuwe Machineverordening hiermee te maken? Jeroen Heijkants en Wim Boonstra van Kader delen hun expertise op het snijvlak van cybersecurity en (machine-)veiligheid, met praktijkvoorbeelden.

Deze break-out wordt u aangeboden door Kader Group.

Marlinda Dijkstra

Marlinda Dijkstra

Business Manager Consultancy, Bilfinger Tebodin Netherlands B.V.

Jasper Schaafsma

Jasper Schaafsma

Consultant HSE Management, Bilfinger Tebodin Netherlands B.V.

Compliance Management in de Energietransitie

Marlinda Dijkstra, Business Manager Consultancy & Jasper Schaafsma, Consultant HSE Management van Bilfinger Tebodin Netherlands

In de context van de energietransitie zien we een toenemende opkomst van nieuwe industriële initiatieven. Deze ontwikkelingen omvatten de opschaling van duurzame productieprocessen van pilotplant naar commerciële productiefaciliteiten. Bij het realiseren en opereren van een nieuwe fabriek is compliance van essentieel belang. Dit houdt in dat we moeten voldoen aan lokale en Europese wet- en regelgeving, en dat vergunningen moeten worden verkregen die invloed hebben op het ontwerp, de constructie, de commissioning en de operationele fase van de fabriek. Goed compliance management is dan ook de sleutel tot succes.

In onze workshop nemen we jullie mee door het compliance management proces en bieden we inzicht in de verschillende aspecten die komen kijken bij het ontwerpen, bouwen en opstarten van een nieuwe fabriek. Een belangrijk onderdeel van deze workshop is de rol van kennismanagement en het opleiden van junior medewerkers.

Het is cruciaal dat alle compliance-vereisten, procedures en best practices goed gedocumenteerd zijn en toegankelijk voor iedereen binnen de organisatie. We zullen bespreken hoe een gestructureerd opleidingsprogramma kan worden opgezet, waarin junioren niet alleen leren over de compliance-vereisten, maar ook praktische vaardigheden ontwikkelen om deze in hun dagelijkse werkzaamheden toe te passen. Mentorship speelt hierbij een belangrijke rol; door junioren te koppelen aan ervaren collega’s, bevorderen we de overdracht van kennis en creëren we een cultuur van compliance.

Daarnaast zullen we ingaan op de voorbereiding van de operationele organisatie. Dit omvat het uitvoeren van risicoanalyses, het implementeren van interne audits en het waarborgen van duidelijke communicatie tussen verschillende afdelingen. We benadrukken het belang van projectmanagementtools en regelmatige evaluaties om grip te houden op het compliance-proces.

Sluit je aan bij onze workshop en ontdek hoe je niet alleen een compliant fabriek kunt realiseren, maar ook hoe je junioren effectief kunt opleiden en betrekken in dit proces. Samen bouwen we aan een toekomst waarin compliance en duurzaamheid hand in hand gaan. We kijken ernaar uit je te verwelkomen!

Deze workshop wordt u aangeboden door Bilfinger Tebodin

Ed Oomes

Ed Oomes

Manager Operational Resilience van Royal Schiphol Group

Denken Over Crisis

Ed Oomes, Manager Operational Resilience van Royal Schiphol Group

In zijn presentatie “Denken over crisis” neemt Ed Oomes ons mee in de transformatie van de calamiteitenorganisatie op Schiphol. Waar eerder de focus lag op incidentgedreven aanpakken, is er nu een verbreding gemaakt naar het omgaan met disrupties en verstoorde bedrijfsvoering. Ed benadrukt dat het begrip ‘crisis’ alleen wordt gebruikt voor situaties waarin de strategische doelen of zelfs de levensvatbaarheid van het bedrijf in gevaar komen. Een crisis is daarmee geen incident, maar een status—een sociaal construct. Deze verschuiving vraagt om een andere set aan vaardigheden, voorbij de traditionele ‘command & control’-methoden.

Martijn Drost

Martijn Drost

Machineveiligheidsexpert van DSC - Drost Safety Consultancy

AI en Industriële Veiligheid: De Toekomst van Slim en Veilig werken

Martijn Drost, Machineveiligheidsexpert

Kunstmatige intelligentie (AI) is niet langer een verre toekomstvisie, maar een krachtig instrument dat steeds meer verweven raakt in onze moderne samenleving. Zowel binnen de industrie als op beleidsniveau groeit de verwachting rondom de mogelijkheden van AI. Het kabinet kijkt met hoge verwachtingen naar de opkomst van generatieve AI, terwijl nieuwe regelgeving, zoals de verordening machines, het kader begint te schetsen voor hoe AI veilig en verantwoord kan worden toegepast. Deze wetten zullen strenge eisen stellen, maar openen ook de deur naar een toekomst waarin AI ons helpt om machines veiliger te maken en werkplekken meer veiligheid te bieden.

Maar wat betekent dit voor de ingenieurs van vandaag? Hoe kunnen zij de kracht van AI benutten om ongevallen te voorkomen en werkprocessen te optimaliseren? Het fascinerende is dat AI niet alleen de veiligheid vergroot, maar ook de mogelijkheden voor engineers uitbreidt. Door AI slim te integreren ontstaan er kansen om vooruitgang te boeken.

In deze lezing zullen we proberen antwoord geven op vragen zoals:

  • Kan AI ongevallen daadwerkelijk voorkomen?
  • Wat kan AI nu al betekenen in de praktijk?
  • Hoe kunnen engineers AI inzetten voor faalkansberekeningen?
  • Kunnen engineers AI gebruiken om code te schrijven en processen te automatiseren?

Kan AI industriële veiligheid naar een hoger plan tillen? Krijgen we hierdoor niet alleen de kans om in te spelen op de veiligheidsuitdagingen van vandaag, maar om ook de veilige werkomgevingen van morgen te creëren?

Live Demo: de Safety Keet!

Voor het eerst op Industriële Veiligheid: De Safety Keet!

De Safety Keet is de manier om veiligheidsbewustzijn te stimuleren. De keet heeft 7 interactieve zones waar de gebruiker veiligheid beleeft door het maken van beslissingen, praten over dilemma’s, toetsen van inzicht en maken van kennisvragen. De Safety Keet kenmerkt zich door sociale interactie en leren. Een groot aantal spellen los je samen op, zoals de raadsels van Black Stories, dilemmakaarten, de smartgame Exit of in de multiplayer Chop Chop. Wil je midden in het werkveld staan? In de keet hebben we diverse VR-games die je meenemen naar dilemma’s op de werkvloer. Alle content in de keet is gemaakt met mensen uit het werkveld. Met de Safety Keet maken wij bezig zijn met veiligheid leuk, interactief en tastbaar. Leren door te beleven én te doen!

Thema’s van de Safety Keet zijn: omgaan met agressie, sociale veiligheid, herkennen van risico’s, inschatten en reageren op risico’s, leren geven en ontvangen van feedback, inzicht in de veilige werkplek, analyseren van incidenten. Elk half jaar wordt de content van de keet aangepast. Tevens introduceren wij regelmatig innovaties op het gebied van leren door interactie en gaming.

Binnenkort meer sessies bekend!

Afsluiting van het congres met netwerkborrel

Netwerkborrel met netwerkgelegenheid en informeel napraten met sprekers, deelnemers en partners.