Bekijk hier het programma van vorig jaar
Ontvangst en registratie
Jan Lagendijk
Voormalig Gemeentesecretaris/Algemeen Directeur, Gemeente Waalwijk & zelfstandig ondernemer
Evenwichtskunst: transparante, betrouwbare en bereikbare overheid
Jan Lagendijk | voormalig Gemeentesecretaris | Gemeente Waalwijk
Jan Lagendijk zal vanuit zijn bestuurlijke oogpunt spreken over zijn ervaringen. Als voormalig gemeentesecretaris weet hij als geen ander dat het werken voor het lokale openbaar bestuur een hele evenwichtskunst is. Naast dat we zakelijker, rationeler en meer voorspelbaar kijken, moeten we ook aandacht geven aan het draagvlak van de toekomst. Jan Lagendijk zal vanuit zijn ambtelijke, bestuurlijke en politieke perspectieven naar het zaak- en datagericht werken kijken en inzicht geven in welke stappen er genomen kunnen worden om de overheid in balans te brengen.
Eric de Jonge
Procesarchitect bij Ministerie EZK
Robert-Jan Kemp
Business architect bij Ministerie EZK & Landbouw, natuur en voedselkwaliteit
Break-outsessie 1A: Dé succesvolle aanpak van zaakgericht werken bij de ministeries van EZK & LNV
Eric de Jonge | Procesarchitect | Ministerie van EZK & LNV & Robert-Jan Kemp | Business Architect | Ministerie EZK & LNV
De ministeries stappen over van document naar zaakgericht werken. Om succesvol te zijn is een aanpak gebruikt waarbij procesarchitectuur en het gebruik van procesbouwstenen essentieel zijn. Eric de Jonge en Robert-Jan Kemp delen de aanpak en laten het resultaat zien die bruikbaar is en gebaseerd op standaarden.
Marjolein Kröner
Adviseur (e-)Dienstverlening & Informatievoorziening
Leon Trienes
Functioneel beheerder bij Gemeente Oost Gelre
Break-outsessie 1B: Als u niet zaakgericht werkt, hoe kunt u dan naar de toekomst kijken?
Marjolein Kröner | Adviseur (e-)Dienstverlening & Informatievoorziening & Leon Trienes | Functioneel Beheerder | Gemeente Oost Gelre
De Gemeente Oost Gelre heeft zaakgericht werken breed omarmd, volledig georganiseerd en ingevoerd. Zij gebruiken dit als kapstok voor hun bedrijfsvoering. In deze sessie nemen de adviseur (e-)dienstverlening en de functioneel beheerder van de Gemeente Oost Gelre u mee op hun reis van het invoeren van zaakgericht werken. Zij vertellen u tegen welke zaken, uitdagingen en risico’s zij aanliepen en welke stappen nog genomen moeten worden.
Ochtendpauze met 1-op-1gesprekken
Jeroen Camijn
Technisch Adviseur Amsterdam, UWV en Maashorst
Break-outsessie 2A: Het generieke proces van de Wet Open Overheid
Jeroen Camijn | Technisch Adviseur Amsterdam, UWV en Maashorst
Inmiddels is de Wet Open Overheid van kracht en in deze sessie zal Jeroen Camijn u meenemen in het generieke proces ten behoeve van de openbaarheid en het publicatiekanaal van Amsterdam. Hierbij zal het onder andere gaan over het project Publicatiekanaal Actieve Openbaarheid en Projectplan Woo Laboratorium, Spoor Modern Informatiebeheer, Programma Open Amsterdam. Jeroen Camijn is technisch projectleider bij de Gemeente Amsterdam, maar is ook bij andere organisaties in deze actief rol bezig of bezig geweest. Hij zal u vanuit zijn expertise meenemen en tips en tricks met u delen.
Jolein Jonkers
Business Consultant bij Visma Circle
Maud Kurvers
Djuma Consultant bij Visma Circle
Break-outsessie 2B: ZGW Escape Battle XXL: “Door de ogen van uw inwoner”
Jolein Jonkers | Business Consultant & Maud Kurvers | Djuma Consultant | Visma Circle
U kent het inmiddels wel: overheidsorganisaties leveren een enorme diversiteit aan producten en diensten. Dit moet continu makkelijker, transparanter, laagdrempeliger en voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving. Goede informatievoorziening speelt hierbij en cruciale rol.
In deze sessie kunt u echt proeven aan het Djuma Zaaksysteem, Klantcontactsysteem en Klantportaal als tools voor het vormgeven van de meest optimale digitale dienstverlening richting de klanten, inwoners en ondernemers van uw organisatie.
In deze escape battle kijkt u door de ogen van de inwoners naar de fictieve gemeente Zakendam. In twee teams wordt gestreden om de eer van de snelste, beste en klantvriendelijkste digitale dienstverlener. Verwerk een online aanvraag van een klant en krijg te maken met de hele achterliggende behandeling. Ervaar zelf hoe u en uw mensen betrokken en ontzorgt worden in Djuma en leer hoe u op een doortastende wijze op de hoogte wordt gehouden van de geboekte voortgang.
Otto Thors
Dagvoorzitter Zaakgericht werken voor de Overheid
Lucianne Vermeulen
Verandermanager – businesschange manager bij Gemeente Rotterdam
Super brainstorm 3A: Zaakgericht werken in transitie
Otto Thors | Dagvoorzitter & Lucianne Vermeulen | Verander manager | Gemeente Rotterdam
Tijdens deze super brainstorm gaan Lucianne Vermeulen en Otto Thors met u het gesprek aan over zaakgericht werken in transitie. Wat betekent zaakgericht werken voor u, welke uitdagingen en kansen ziet u en gaat het werkelijk om zaakgericht werken of digitale dienstverlening? Doe actief mee aan deze sessie, krijg nieuwe inzichten en leer van uw vakgenoten.
Tineke van Heijst
directeur van VHIC
Arjan Versteeg
SENIOR ADVISEUR INFORMATIEBEHEER, VHIC
Roundtable 3B: Hoe borgt u de Wet Open Overheid in uw organisatie?
Tineke van Heijst | Directeur | VHIC
De Wet Open Overheid (WOO) streeft naar een transparante en actief openbare overheid. Met de aankomende WOO hebben overheden de verplichting om bepaalde documenten in goede staat te houden en duurzaam toegankelijk te maken. Dat betekent werk aan de winkel. Ga als organisatie de wet maar eens ontleden. Waar loopt u tegenaan? Welk systeem gebruikt u nu en kunt u dat nog wel gebruiken straks? Wie voelt zich nu verantwoordelijk hiervoor? Hoe maakt u dit bespreekbaar binnen de organisatie en hoe krijgt u nu iedereen van de organisatie mee?
Deze sessie wordt aangeboden door Sdu
Lunchpauze met 1-op-1 gesprekken
Jack Lenting
Directeur-Bestuurder van Dimpact
Lessons Learned: Vervanging zaaksystemen op basis van Common Ground principes
Jack Lenting | Directeur-Bestuurder | Dimpact
Dimpact heeft als samenwerkende vereniging van 40 gemeenten (3 miljoen inwoners) in haar strategie, bij de vervanging van het zaaksysteem, Common Ground als leidend principe opgenomen. Alhoewel de Common Ground beweging breed gedragen wordt, betekent het vervangen van zaaksystemen voor gemeenten een omvangrijke en complexe opgave. Als vereniging worden daarom de krachten gebundeld en wordt er van elkaar geleerd. De beweging is ingezet en de eerste resultaten zijn zichtbaar. Jack Lenting, directeur-bestuurder van Dimpact, neemt u mee in de ‘lessons learned’ en deelt praktijkervaringen die tot nu toe zijn opgedaan.
Albert Bouma
Projectleider IVE bij Gemeente Amsterdam
Sven Blom
Senior adviseur en eigenaar KBenP Digitale Overheid
Break-outsessie 4A: Nog even doorpraten over de super brainstorm
Albert Bouma, Sven Blom, Jaap van Vliet, & Otto Thors
Ga samen in gesprek met de programmacommissie en vakgenoten om nog verder te praten over de uitkomsten van de super brainstorm van de ochtend. Welke lessen kunnen hieruit gehaald worden? Welke uitdagingen en oplossingen zijn er genoemd? Hoe kunt u de uitkomsten gebruiken voor uw eigen organisatie?
Jaap van Vliet
Regisseur Gemeentelijke Samenwerking bij Dimpact
Otto Thors
Dagvoorzitter Zaakgericht werken voor de Overheid
Paul Jansen
Enterprise Architect bij VNG
Eugène Steijn
Epic Owner bij Logius
Vincent van Beek
Product Owner Digitalisering en Online bij Gemeente Den Haag
Break-outsessie 4B: ProductDienstStatus: inwoners, ondernemers en medewerkers altijd op de hoogte
Paul Jansen | Enterprise Architect | VNG & Eugène Steijn | Programmamanager/Epic Owner MijnOverheid Logius & Vincent van Beek | Product Owner Digitalisering en Online | Gemeente Den Haag
Paul Jansen, Enterprise Architect van VNG, laat zien hoe inwoners, ondernemers en medewerkers met behulp van ProductDienstStatusvia verschillende kanalen geïnformeerd kunnen worden over het verloop van hun zaak. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de API-standaarden voor Zaakgericht werken en Klantinteracties.
Eugène Steijn, Epic Owner van Logius, gaat vervolgens kort in op het lopende onderzoek naar MijnOverheid Lopende zaken en over de mogelijkheden van het toepassen van ProductDienstStatusin MijnOverheid Lopende zaken .
Vincent van Beek, Product Owner gemeente Den Haag, laat daarna in een ‘live’ demo zien hoe de gemeente Den Haag een ‘digital first’ dienstverleningsplatform heeft gerealiseerd. Dit platform brengt inwoners, ondernemers en ambtenaren direct met elkaar in contact en sluit aan bij de architectuur van ProductDienstStatus.
Bij de stand van VNG op het congres zijn vertegenwoordigers van de VNG, Logius en de gemeente Den Haag aanwezig om met u in gesprek te gaan over ProductDienstStatus, het onderzoek naar MijnOverheid Lopende zaken en het dienstverleningsplatform van de gemeente Den Haag.
Marianne van der Steen
Meervoudig NL en Europees Kampioene IJsklimmen, Rotsklimmer en Alpinist(e)
Op naar de top!
Marianne van der Steen | Meervoudig NL en Europees Kampioen IJsklimmen, Rotsklimmer en Alpiniste
Waar iedereen graag de top haalt in de zon kiest Marianne het liefste voor de meest complexe, verticale, steile route aan de achterkant van de berg. Als ijsklimster uit een land zonder bergen komt dat bijna van nature. De creativiteit om te kunnen focussen op de weg in plaats van alleen het doel, gaat door in alles wat ze doet. Van eerste plaatsen op Europacups, meervoudig Nederlands kampioen maar ook buiten in de natuur weet ze haar mannetje te staan. Als vrouw staat ze aan de top tussen de mannen als het gaat om eerst-beklimmingen en routes van het allerhoogste niveau. Niet alleen hoort ze erbij, maar heeft ze beklimmingen staan die nog geen man heeft kunnen herhalen. Kom erachter dat zaakgericht werken veel overeenkomsten heeft met de complexiteit van het leven van Marianne van der Steen. Laat u inspireren over oplossingsgericht denken en werken.
Netwerk borrel
Paulien Brinkman
Programmamanager Burger&Bestuur en Bedrijfsvoering
Presentatie: Zaakgericht werken: voor wie en waarom doen we het ook alweer?
Paulien Brinkman | Gemeente Deventer
Als het om zaakgericht werken gaat raakt degene waar we het voor doen – de inwoner – nog wel eens uit het zicht, omdat we heel druk kunnen zijn met techniek. Het is daarom goed om te kijken naar de publieke waarden van waaruit we als gemeente werken. De verrassend actuele BurgerServiceCode wordt afgestoft en vertaald naar publieke dienstverlening breed en naar zaakgericht werken in het bijzonder. Hiermee wordt het verhaal gemaakt over ‘het waarom’ van zaakgericht werken, die in de hele organisatie verteld kan worden.
Maarten Hoogstraaten
Product Owner RPA bij Gemeente Amsterdam
Presentatie: Slim zaakgericht werken met RPA
Maarten Hoogstraaten | Product Owner RPA | Gemeente Amsterdam
In deze video presentatie legt Maarten Hoogstraaten uit wat RPA is en wat je er nu wel en niet mee kunt doen. Ook zal hij aangeven hoe u zelf kunt starten met RPA en laat hij zien hoe ze dit binnen de Gemeente Amsterdam van een pilot versie naar een generieke dienst hebben ontwikkeld.
Eric de Jonge
Procesarchitect bij Ministerie EZK
Robert-Jan Kemp
Business architect bij Ministerie EZK & Landbouw, natuur en voedselkwaliteit
Roundtable: Beleidsontwikkeling in zaakgericht werken
Eric de Jonge | Procesarchitect | Ministerie van EZK & LNV en Robert-Jan Kemp | Business Architect | Ministerie van EZK & LNV
Binnen de overheid wordt er veel “beleid gemaakt”. In het speelveld rondom een beleidsthema gebeurd er van alles, zoals het stellen van vragen, het indienen van bezwaren, het schrijven en goedkeuren van nota’s, et cetera. Als het beleid goed op orde is en ondersteund wordt, ontstaat er een slagvaardige organisatie. De ministeries van EZK & LNV hebben hier grote stappen in gezet. Hoe gaan zij hiermee om? Hoe zorgen zij voor beleidsontwikkeling in hun zaaksysteem? Ga hierover in gesprek met Eric de Jonge en Robert-Jan Kemp van de ministeries van EZK & LNV.
Jaap van Vliet
Regisseur Gemeentelijke Samenwerking bij Dimpact
Roundtable: Zaakgericht werken in transitie
Jaap van Vliet, Regisseur Samenwerking, Dimpact
Aan de hand van een aantal stellingen gaat u in gesprek met vakgenoten over de toekomst van zaakgericht werken. In hoeverre wordt zaakgericht werken als fundament of onderlegger gebruikt en wordt dit gebruikt voor de digitale dienstverlening en ingezet bij de digitale transitie? Hoe maken we de transitie naar digitale informatievoorziening en wat hebben we nodig om dit te realiseren? In deze interactieve sessie gaan we samen op zoek naar het antwoord.
Jeroen Camijn
Technisch Adviseur Amsterdam, UWV en Maashorst
Sven Blom
Senior adviseur en eigenaar KBenP Digitale Overheid
Roundtable: In gesprek over de Wet Open Overheid
Jeroen Camijn | Technisch Adviseur Amsterdam, UWV en Maashorst
De Wet Open Overheid zorgt ervoor dat de overheid transparanter wordt, maar hoe pakt u dit nu intern in uw organisatie goed aan? Waar loopt u tegenaan? Hoe helpt zaakgericht werken hierbij? Ga in deze roundtable met vakgenoten en Jeroen Camijn in gesprek om ervaringen en uitdagingen te delen om zo van elkaar te leren over de Wet Open Overheid.
Het is een interactieve sessie, die toegankelijk is voor ongeveer 8 tot 10 deelnemers, waarbij iedereen wordt gevraagd om actief deel te nemen aan het gesprek. De sessie wordt begeleid door een professionele gespreksleider die alle aanwezigen uitdaagt geen blad voor de mond te nemen.
Wie spreken er?
Bekijk onze sprekers
Benieuwd wie er komen spreken en welke ervaring ze meebrengen? Bekijk snel ons complete sprekersoverzicht!