Koninklijke PBNA erkend als IECEx05 certificatiebureau

Vanaf 2019 is Koninklijke PBNA, als eerste onafhankelijk opererende certificatiebureau van Nederland, erkend als IECEx05 certificatiebureau (ExCB) voor het certificeren van personen die werkzaam zijn in explosiegevaarlijke omgevingen.

Wetgeving
De Nederlandse wetgeving eist dat er voldoende onderricht gegeven wordt aan personeel werkzaam in explosiegevaarlijke gebieden. In Nederland geldt de ATEX regelgeving. Hierin wordt wel vermeld dat de mensen competent moeten zijn maar helaas wordt in deze regelgeving niet genoemd hoe je hier aan kunt voldoen. IECEx is hier wel mee verder gegaan. IECEx stelt de normen en richtlijnen op maar certificeert zelf geen mensen of producten. Dat laat zij over aan organisaties die daarin gespecialiseerd zijn, zoals Koninklijke PBNA.

IECEx05 examensysteem
Het IECEx examensysteem is modulair opgezet. Dat wil zeggen dat afhankelijk van de functie één of meer examens kunnen worden afgelegd. De keuze hiervan wordt vaak voorgeschreven door de opdrachtgever en/of werkgever. Het examen van unit 001: ‘Toepassen van basisprincipes van veiligheid in explosieve omgevingen’ is het startpunt voor alle andere units. Daarna wordt, afhankelijk van de functie, een nadere keuze gemaakt. Een volledig overzicht staat op onze website www.pbna.com/iecex

Attestation
Na het succesvol afsluiten van een theorie- en/of praktijkexamen examen ontvangt de kandidaat van Koninklijke PBNA een attestation. Dit is het bewijs dat de deelnemer is geslaagd voor de betreffende unit. De geldigheidsduur van een attestation is vijf jaar.

Persoonscertificaat
Wanneer een persoon internationaal zijn vaardigheden aan wil tonen op het gebied van explosieveiligheid dan kan via Koninklijke PBNA het IECEx05 certificaat van persoonlijke competentie (CoPC) worden aangevraagd.

Een CoPC afgegeven door Koninklijke PBNA toont aan dat de certificaathouder in staat is om:
– Veilig te werken in gevaarlijke gebieden;
– Competent te werken;
– Ervoor te zorgen dat de apparatuur veilig en in overeenstemming met de beveiligingstechnieken werkt.

Voordelen van een CoPC:
– Eenvoudig aantonen van competenties;
– Wereldwijd hetzelfde aantoonbare niveau;
– Internationaal erkend; vereist voor IECEx-gecertificeerde faciliteiten;
– Geregistreerd in het IECEx-databasesysteem.

Overige examens van Koninklijke PBNA
Naast de IECEx examens en persoonscertificaat verzorgt Koninklijke PBNA ook de volgende examens:
– VCA
– F-gassen 1 en 2
– NEN 3140
– SOG
– ATEX-examens
– Middelbaar Gasmeetkundige Zeecontainers (MGK)
– Rigging & Slinging

Naast bovenstaande examens kan Koninklijke PBNA ook examens op maat verzorgen voor bijvoorbeeld uw bedrijfsacademy of bedrijvenschool.

Wilt u meer weer weten? Neem dan gerust contact op met onze accountmanager Hélène Munne via hmunne@pbna.com.

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!