Hoe de klantvraag als uitgangspunt leidt tot innovatieve laadoplossingen

Een primeur in laadinfrastructuurland: in mei opende TotalEnergies semipublieke laadstations, met snellader, voorzien van een (schaalbare) batterijcharger voor ontlasting van het net en toegepaste smart charging.

Het geheel is voortgekomen door met de klant mee te denken hoe zij op een zo effectief en rendabel mogelijke manier hun mobiliteit kunnen verduurzamen. En de gebruiker? Fred Helsloot van Deudekom (zero emissie bouwlogistiek, facilitaire dienstverlening, projectverhuizingen en stadsdistributie) vindt het prachtig.

Toen het bedrijf begon met elektrisch vervoer, kwam het in een compleet andere wereld terecht. Deudekom heeft drie elektrische vrachtwagens rondrijden en twee in bestelling. Vier bestelauto’s en zeven personenwagens zijn ook volledig elektrisch. Het leergeld dat betaald is toen het bedrijf besloot elektrisch rijden te omarmen, is behoorlijk. Maar dat maakt wel dat het bedrijf als een van de eersten in de sector zich met recht een ‘zero emissie’ logistiek dienstverlener mag noemen. Met alle commerciële voordelen die daaraan verbonden zijn.

Nieuwe wereld

Alleen red je het niet, weet Helsloot. Dat is die ‘andere wereld’ waar hij het eerder over had. Pas met extra kennis verdwijnen obstakels en blijken ook aanvankelijke bedenkingen, zoals het extra planwerk, snel een ‘automatisme’ te worden op de werkvloer. Helsloot: “Het levert allemaal weinig problemen meer op. Maar het mooie is dat we nu echt klaar zijn voor de toekomst. Met bovendien een laadinfrastructuur die schaalbaar is waardoor bedrijven hier in de buurt snel kunnen instappen.

In de straat komt regelmatig een afvalinzamelaar met een elektrische vrachtauto waarvan de chauffeur blij is als de auto hier tussen het werk door aan de snellader kan. Het zou mooi zijn als er op meer van dit soort strategische plekken oplaadfaciliteiten voor vrachtwagens komen.”

Wat de grootste uitdaging was om tot dit punt te komen? Helsloot: “Wat ons zorgen baarde was dat wij fors hebben geïnvesteerd in bijvoorbeeld elektrische vrachtwagens terwijl onze concurrent dat over een paar jaar wellicht voor de helft van het geld kan doen. De verwachting is immers dat elektrische auto’s goedkoper gaan worden. Maar aan de andere kant zijn wij er al klaar voor; we zien duurzaamheid een steeds hardere eis worden in aanbestedingen, daar profiteren we nu al van. We gebruiken het ook volop in onze communicatie. En we kunnen straks nog steeds de binnenstad in als die eenmaal wordt gesloten voor diesels.”

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!