Regionale data is belangrijk, wees er dus zuinig op!

Overal om ons heen wordt data verzameld. Deze data wordt bijvoorbeeld gebruikt om ons op de hoogte te houden over de huidige Corona besmettingen, maar ook om te kijken hoe gemeenten op een adequate manier kunnen handelen naar aanleiding van deze data.

Hierbij geldt dat algemene statistieken niet altijd voldoende informatie geven. Het is dus essentieel dat er regionaal data wordt verzameld en dat deze goed wordt beheerd want voor je het weet komt deze in verkeerde handen terecht. Maar hoe voorkom je dat deze waardevolle nieuwe grondstof eigendom wordt van hedgefondsen, monopolisten en goudzoekers van buiten de regio?

Rudolf Simons, directeur bij DataFryslân, vertelt op 29 september tijdens het congres Zaakgericht werken voor de Overheid meer over regionale data en het gebruik ervan. Algemene statistieken zijn niet exact genoeg om een beleidsalgoritme of kunstmatige intelligentie te bouwen. Daarom kijken nationale en internationale instituten verlekkerd naar data uit diverse regio’s. Wat kunnen ze hier allemaal mee?

Besluitvorming

Om een goed besluit te nemen binnen de overheid, gemeenten of andere organisaties is de onderbouwing met data vaak essentieel. Vroeger werd er meer op het onderbuikgevoel afgegaan maar vandaag de dag dragen vrijwel alle instanties bakken met data met zich mee om gemakkelijker een besluit te maken. Het is dan ook niet gek dat nationale en internationale instituten van deze data willen proeven. Echter, wanneer deze (in sommige gevallen) microdata op persoonsniveau eigendom wordt van monopolisten ben je verder van huis. Rudolf Simons zegt dan ook, ‘Laat je data niet wegroven!’

Friesland

In de provincie Friesland is DataFryslân opgericht om middels strategische allianties een eigen koers te blijven varen. In de keynote tijdens Zaakgericht werken voor de Overheid zal directeur Rudolf Simons verslag doen van de eerste periode bij DataFryslân en wat er allemaal bij kwam kijken. Omdat er op niveau van de provincie Friesland steeds meer unieke microdata ontstaat die van grote waarde is hebben zeven Friese overheden en kennispartijen DataFryslân opgericht. DataFryslân heeft de opdracht om samenwerkend, lerend en op innovatieve wijze de Friese datastrategie vorm te geven. Doel is om de microdata van organisaties in Friesland zo optimaal mogelijk te delen en te laten gebruiken voor datagedreven besluitvorming.

 

Zaakgericht Werken voor de Overheid

Op 29 september 2020 vindt Zaakgericht Werken voor de Overheid plaats in Congrescentrum 1931 te Den Bosch. De ideale organisatie bestaat, maar niet bij één enkele overheidsinstelling. Overal zijn successen te vinden, klein of groot. Als we ze samen presenteren, ervan leren en dat meenemen in de toekomst kunnen we grote stappen zetten richting die ideale organisatie. Leer van elkaars successen en vier de toekomst! Kom op 29 september luisteren naar de sessie van onder andere Rudolf Simons!

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!